Ontvoerde Margaret Hassan smeekt Blair troepen uit Irak te halen

(belga) - De ontvoerde Margaret Hassan, verantwoordelijke in Irak van de liefdadigheidsinstelling CARE, heeft de Britse eerste minister Tony Blair opgeroepen om de Britse troepen terug te trekken uit Irak en zo haar leven te redden. Ze deed dat in een videoboodschap die vrijdag op de Arabische tv-zender Al Jazeera werd uitgezonden.

'Alsjeblief, help mij! Alsjeblief, help mij! Dit zijn misschien mijn laatste uren. Oh Britten, help mij. Vraag meneer Blair zijn troepen uit Irak terug te trekken', vertelde ze in tranen. Ze voegde eraan toe dat ze schrik had dat ze hetzelfde lot zal ondergaan als haar landgenoot Kenneth Bigley en de twee Amerikanen, die allen onthoofd werden door de terreurgroepering van de Jrodaniƫr Abu Mussab Al Zarqawi, Al Tawhid Wa Al Jihad.

In de boodschap smeekte Hassan ook dat Blair zou terugkomen op het akkoord dat hij aan de Amerikanen gaf om 850 van de 8.500 in Irak aanwezige Britten te sturen uit de Sjiitische zone en meer naar het noordelijke 'soennitische land', waar de VS gelegerd zijn.

De 59-jarige Britse, die ook de Ierse nationaliteit heeft omdat ze geboren werd in Dublin, en de Iraakse door haar huwelijk, leeft al 30 jaar in Irak. Ze werd dinsdag ontvoerd toen ze met de wagen naar haar bureau ging in het westen van Bagdad.

Het is voorlopig onduidelijk wie haar ontvoerd heeft. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de overheid daarover nog geen informatie gekregen.

Haar Iraakse echtgenoot Tahsin Ali Hassan heeft de ontvoerders ondertussen dringend gevraagd haar vrij te laten. 'Ik weet niet wie haar ontvoerd heeft, maar ze moeten weten dat dat mijn vrouw zich bijna heel haar leven ingezet heeft voor het Iraakse volk. Ze beschouwt zichzelf als een Iraakse', zei hij.

Tony Blair heeft de voorbije dagen al herhaaldelijk gezegd dat hij al het mogelijke zal doen om Margaret Hassan vrij te krijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud