Ontvoerders VN-medewerkers verschuiven ultimatum

(belga) - De ontvoerders van drie medewerkers van de Verenigde Naties in Afghanistan hebben hun ultimatum met twee dagen verlengd tot vrijdag. Dat hebben Afghaanse regeringsbronnen maandag bekendgemaakt.

De gijzelnemers - militanten van de voorheen onbekende radicale islamitische groepering 'Leger van Moslims' - dreigen ermee de drie buitenlanders te onthoofden indien de VN zich niet terugtrekken uit het land. Ze eisen tevens de vrijlating van moslimgevangenen uit Afghaanse gevangenissen en Guantanamo Bay.

'Volgens onze informatie is de deadline verschoven naar vrijdag', verklaarde een generaal van het ministerie van Defensie. De militair toonde zich optimistisch over de overlevingskansen van de drie VN-medewerkers. Volgens hem heeft het er alle schijn van dat de ontvoerders bij hun operatie konden rekenen op de hulp van Afghaanse functionarissen.

De militanten verklaarden intussen dat ze de drie gegijzelden om strategische redenen naar verschillende plaatsen hebben overgebracht. Indien de autoriteiten erin zouden slagen één van de drie gegijzelden te bevrijden, zullen de ontvoerders naar eigen zeggen de andere twee meteen vermoorden.

De gegijzelden zijn de Brits-Ierse Annette Flanigan, de Filipijn Angelito Nayan en de Kosovaarse Shqipe Habibi. Ze verbleven in de Afghaanse hoofdstad, Kaboel, in het kader van de verkiezingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud