Ook geweld in Fallujah en Ramadi eist levens

(belga) - Maandag zijn bij gevechten en luchtaanvallen op de rebellenbolwerken Fallujah en Ramadi volgens artsen zes mensen omgekomen. Een van de slachtoffers is een cameraman van het persbureau Reuters. In het zuiden van Irak kwamen bij Britse luchtaanvallen op de steden Latifija en Haswa vier Iraakse burgers om, zo werd vernomen bij de Iraakse Nationale Garde.

Afgelopen weekend verloren bij gevechten tussen rebellen en Amerikaanse troepen in Ramadi volgens de politie en de ziekenhuizen ook al minstens tien Irakezen het leven. Het Amerikaanse leger bevestigde maandag dat de gevechten in Ramadi zondag ook één marinier het leven kostten. In het andere soennitische bastion, Fallujah, doodde een aanslag zaterdag reeds acht mariniers. Tien anderen raakten gewond.

De Amerikaanse luchtmacht voerde zondagavond weer verscheidene raids uit boven Fallujah. Sinds midden oktober proberen de Amerikanen met regelmatige luchtaanvallen en andere operaties hun greep op het rebellenbolwerk te versterken. De Iraakse premier, Iyad Allawi, dreigde zondag met een grootschalig militair offensief indien de regering en de hoogwaardigheidsbekleders van de stad één van de komende dagen geen vreedzame oplossing vinden. Allawi eist een ontwapening en het vertrek van buitenlandse strijders en rebellen uit de stad.

22267806

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud