Ook UDF-chef François Bayrou kandidaat opvolging Chirac

Voorzitter François Bayrou van de burgerlijk-liberale partij UDF (Union pour la Démocratie francaise) heeft zaterdag als derde politicus zijn officiële kandidatuur gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

PARIJS 02/12 (DPA) = Voorzitter François Bayrou van de burgerlijk-liberale partij UDF (Union pour la Démocratie francaise) heeft zaterdag als derde politicus zijn officiële kandidatuur gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Bayrou wil zich als "centrumfiguur" wurmen in het gat dat het favorietenduo, de rechtspopulist Nicolas Sarkozy en de centrumlinkse socialiste Ségolène Royal, openlaten. Bij het bekendmaken van zijn kandidatuur had een "bezorgde" UDF-leider het over de "crisissen" waarmee Frankrijk wordt geconfronteerd: "werkloosheid, geweld, openbare schuld, discriminatie". In een aanval van populisme stelde Bayrou vast dat "het de Fransen zijn die de gebroken scherven hebben moeten betalen". Hij ziet de oplossing in "eensgezindheid en verzoening", die de dominantie van de voorbije kwarteeuw door twee partijen -UMP en PS- moet doorbreken.

Bayrou zou ook de enige kandidaat zijn die de Europavriendelijke, liberaal-conservatieve UDF naar voren schuift. Zeker aan de rechterkant kan voorzitter Sarkozy van de regeringspartij UMP (Union pour la Majorité Présidentielle) nog op tegenkanting -van premier De Villepin, mogelijk van Chirac zelf- rekenen. Links, daarentegen, heeft misschien een beetje geleerd uit begane fouten: bij de vorige presidentsverkiezingen struikelden de talrijke centrumlinkse kandidaten over elkaar, met als gevolg dat de tweede ronde plaatsvond tussen wat destijds bestempeld werd als de pest (FN-leider Le Pen) en de cholera (huidig president Chirac).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud