'Oorlog in Irak heeft terreurdreiging vergroot'

De oorlog in Irak heeft geleid tot een nieuwe golf van moslimradicalisme en heeft de terroristische dreiging vergroot. Dat is het besluit van een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat zondag wordt aangehaald in verschillende kranten.

(belga) Het besluit komt uit een rapport, dat de eerste analyse vormt van het wereldwijde terrorisme sinds de start van de oorlog in Irak in maart 2003 en dat werd uitgevoerd door de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten samen, zo schrijft de New York Times.

De krant citeert anonieme verantwoordelijken die het rapport gelezen hebben. Daaruit blijkt dat "de oorlog in Irak het probleem van het terrorisme in het algemeen verergerd heeft".

De analyse, die ingaat tegen officiële standpunten van de regering Bush, heeft geen aanwijzingen over mogelijke nieuwe terreurdaden op Amerikaans grondgebied, maar benadrukt wel dat de dreiging van terrorisme is gegroeid sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Een ander dagblad, de Washington Post, schrijft dat de inlichtingendiensten het er wel over eens zijn dat de VS aanzienlijke schade hebben toegebracht aan Al Qaeda en aan haar mogelijkheden om operaties te plannen en uit te voeren, maar dat de moslimgroeperingen zich ondertussen wel hebben uitgebreid en gedecentraliseerd.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud