'Oorlog tegen terrorisme vergroot kans op aanslagen'

Door de oorlog tegen het terrorisme en in het bijzonder de Irak-oorlog is de kans op nieuwe verwoestende aanslagen in het westen groter geworden. Dat stellen onderzoekers van de Britse liberale denktank Oxford Research Group (ORG) in een studie die woensdag openbaar werd gemaakt.

(belga) Volgens de experts is het gewelddadige optreden van het westen overal ter wereld er verantwoordelijk voor dat de steun voor een 'politieke islam' groeit. Daarbij worden de VS 'in toenemende mate als de grootste bedreiging voor de wereldvrede' aanzien. 'Dat Irak als deel van de 'oorlog tegen het terrorisme' behandeld werd, heeft in de regio slechts nieuw terrorisme voortgebracht', luidt het.

De denktank meent dat de buitenlandse troepen zich zo snel mogelijk uit Irak moeten terugtrekken. In de plaats zou een vredesmacht van de VN moeten komen. De onderzoekers waarschuwen voor de 'catastrofale gevolgen' van een eventuele militaire interventie in Iran. De ORG zoekt naar eigen zeggen naar 'niet-militaire oplossingen voor globale conflicten' en een 'alternatief nadenken over actuele veiligheidsproblemen'.

Om een nieuw systeem van 'duurzame veiligheid' tot stand te brengen, zouden regeringen bedreigingen het hoofd moeten bieden door op samenwerking in te zetten in plaats van die bedreigingen met geweld onder controle te proberen brengen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud