Oorlogen in Irak en Afghanistan kosten bijna 8 miljard per maand

(belga) - De Amerikaanse regering geeft per maand bijna 10 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) uit aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, terwijl dat vorig jaar nog 8,1 miljard dollar (6,6 miljard euro) was. Dat schrijft de San Francisco Chronicle op basis van een rapport van de Congressional Research Service.

Terwijl het aantal Amerikaanse oorlogsslachtoffers het afgelopen jaar daalde, stegen de oorlogskosten voor de Amerikaanse schatkist van 48 miljard dollar in 2003, over 59 miljard dollar in 2004, tot 81 miljard dollar in 2005. Voor 2006 rekent het Center for Strategic and Budgetary Assessments op 94 miljard dollar.

De jaarlijkse kost van de oorlog in Irak stijgt daarmee ver uit boven de 61 miljard dollar die de VS tussen 1964 en 1972 uitgaf aan de oorlog in Vietnam (rekening houdend met de waarde van de dollar vandaag). 'Als je kijkt naar de ramingen die vooraf werden gemaakt, dan is deze oorlog veel duurder dan verwacht werd in vergelijking met eerdere conflicten', zegt Steven Kosiak, voorzitter van de onafhankelijke denktank Center for Strategic and Budgetary Assessments.

Volgende week buigt de Senaat zich over de uitgave van 106,5 miljard dollar aan dringende fondsen voor defensie, waarvan 72,4 miljard dollar bestemd is voor Irak en Afghanistan. Vorige maand nog gaf het Huis van Afgevaardigden zijn fiat voor het vrijmaken van 92 miljard dollar, waarvan 68 miljard dollar bedoeld was voor de oorlogen. Deze fondsen komen bovenop de 50 miljard dollar die voor het huidige begrotingsjaar al ter beschikking waren gesteld voor de conflicten.

Het geld gaat vooral op aan onvermijdelijke kosten verbonden aan het herstellen en vervangen van materiaal en de ontwikkeling van nieuw materiaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud