Opening in WTO-onderhandelingen

(tijd/belga) - De Doha-ontwikkelingsronde, de onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel, zijn in een stroomversnelling geraakt.

Maandag vergaderden in Zürich de toponderhandelaars van een aantal sleutelspelers (VS, EU, India, Brazilië). Dinsdag en woensdag is een formele onderhandelingsronde voorzien op het hoofdkwartier van de WTO in Genève.

De Amerikaanse minister van handel Rob Portman deed het voorstel om de subsidies aan Amerikaanse boeren met zestig procent te verminderen en over vijf jaar de exportsubsidies af te schaffen. Van Europa eisen de VS een daling van de landbouwsubsidies met tachtig procent.

Of het nog mogelijk is een volledig politiek akkoord te bereiken in Hongkong, is weinig waarschijnlijk. Met "de laatste rechte lijn" in zicht, lijkt het er wel op dat de vastgelopen onderhandelingen opnieuw tot leven gewekt zijn.

Eurocommissaris voor handel Peter Mandelson is blij met de Amerikaanse opening en zegt dat Europa zeker verder kan gaan dan zestig procent. Door de recente hervorming van het landbouwbeleid is negentig procent van de Europese steun niet langer 'handelsverstorend'; de boer krijgt een forfait, los van de productie. Mandelson wil wel nog zicht op de details van het Amerikaanse voorstel.

Waarnemers stellen dat er deze week voldoende politieke doorbraak moet zijn, om onder technici het terrein te effenen naar Hongkong toe. Eind november zou het WTO-secretariaat met een ontwerptekst moeten uitpakken. Die tekst mag niet te veel discussiepunten meer bevatten, anders kunnen de 148 WTO-lidstaten geen consensus bereiken. Sowieso volgt na een politiek akkoord nog een jaar van technische onderhandelingen, om de complexe akkoorden juridisch uit te schrijven. Bedoeling is dat de liberalisering vanaf 1 januari 2008 van kracht wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud