Operatie voor nooit geziene duik onder Noordpoolijs begonnen

Op de Noordpool is een Russische expeditie met de operatie begonnen om twee mini-onderzeeërs onder het ijs te laten duiken, zo hebben de Russische persbureaus Ria Novosti en Itar-Tass donderdag gemeld. Woensdag reeds had het onderzoeksschip Akademok Fedorov in het zog van de nucleair aangedreven ijsbreker Rossiya de noordelijke pool bereikt.

(belga) Bij de start van de operatie was het weer goed, aldus Tass.

Volgens Novosti moeten de twee duikbootjes tot 4.200 meter diep dalen. Bij wijze van wetenschappelijk onderzoek zullen ze stalen van fauna en flora van de oceaanbodem nemen en een Russische vlag en een boodschap voor toekomstige generaties in een capsule achterlaten. Tevens zullen ze een videoverbinding maken met het Internationaal Ruimtestation ISS, dat momenteel door twee Russen en een Amerikaan wordt bewoond.

De duikboten dragen de naam Mir, dezelfde als het in 2001 opgegeven Russische ruimtestation. Mir is het Russische woord voor vrede en wereld.

"Dit is een enorm belangrijke daad voor Rusland en toont onze capaciteiten in het Arctisch gebied aan. Het is als een vlag op de Maan planten", zei een woordvoerder van het Arctisch onderzoeksinstituut in Sint-Petersburg tegen Novosti.

Maar de duik wordt volgens het persbureau ook gezien als een publiciteitsstunt voor de Russische claim op een flink pak van het gebied dat volgens Moskou een voortzetting is van het continentaal plateau en dat een kwart van alle gas- en oliereserves ter wereld bevat. Het is nu bereikbaar door het afsmelten van het poolijs door de opwarming van de Aarde.

De rivaliteit omtrent de eigendom van koolwaterstofreserves op de Noordpool wordt groter, terwijl de reserves wereldwijd dalen.

Volgens de internationale wetgeving kunnen de aan de Noordpool grenzende landen (Noorwegen, Rusland, de VS, Canada en Denemarken via Groenland) alleen een 320 kilometer brede economische zone aan hun kustlijn opeisen, aldus het Russische staatspersbureau.

In een van de duikboten zal Russisch veteraan-onderzoeker en parlementslid Artur Chilingarov zitten. Hij zei eerder dat de Mirs tot een diepte van 6.000 meter kunnen duiken maar enkel tot 2.000 meter diepte zijn getest. Ook de berging van de twee onderzeeërs wordt een riskante zaak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud