Opiumproductie in Afghanistan op alarmerend hoog niveau

(belga) - De productie van opium in Afghanistan is in 2004 met meer dan 64 procent toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van het Criminaliteits- en Drugsbureau van de Verenigde Naties (UNODC) dat donderdag in Brussel werd voorgesteld.

'In Afghanistan vertegenwoordigen drugs een gevaar', aldus Antonio Maria Costa, directeur van de UNODC, bij de voorstelling van het rapport 2004 van de Verenigde Naties over de drugsproductie in Afghanistan. 'De vrees dat Afghanistan een narco-staat wordt, wordt stilaan realiteit.'

In enkele jaren tijd is Afghanistan opgeklommen tot wereldleider inzake productie van opium. De papaverteelt, die ongeveer 131.000 hectare omvat, kende in 2004 een vooruitgang van 64 procent in vergelijking met 2003. De teelt strekt zich uit over 32 Afghaanse provincies en heeft een geschatte waarde van ongeveer 2,8 miljard dollar, wat overeenkomt met 61 procent van het bruto binnenlands product van Afghanistan in 2003.

'Het zou een historische fout zijn om Afghanistan over te leveren aan opium nu men er juist in geslaagd is om de radicale Taliban en het terreurnetwerk Al Qaeda daar terug te dringen', aldus Costa.

Voorts wil het rapport de pas herverkozen Afghaanse president Hamid Karzai aansporen om in 2005 doelstellingen na te streven zoals een duidelijke uitroeiingscampagne tegen drugs, de vervolging van drugshandelaars, de strijd tegen de officiële corruptie en de versterking van de structuren van de strijd tegen drugs.

Bovendien moet de internationale gemeenschap volgens het UNODC-rapport ook zijn inspanningen inzake economische, gerechtelijke en militaire hulp aan Afghanistan opdrijven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud