Opnieuw minderheidsregering in Nieuw-Zeeland

(belga) - Nieuw-Zeeland wordt de volgende drie jaar opnieuw door een minderheidsregering onder eerste minister Helen Clark geleid. Twee kleinere partijen willen de coalitie van de Labour-partij van Clark met de Progressieve Partij in het parlement ondersteunen. Dat meldden de Nieuw-Zeelandse media maandag.

Daarmee beschikt de regeringsleidster over 61 stemmen in het 121 zitjes tellende huis van afgevaardigden. Voor Clark is het de derde ambtsperiode op rij.

Labour was bij de parlementsverkiezingen van 17 september aan slechts 50 mandaten geraakt, de conservatieve nationalisten haalden 48 zitjes. Na wekenlange onderhandelingen kreeg Clark bij de stemmingen in het parlement de steun van de rechtspopulistische partij Nieuw-Zeeland Eerst en de liberale partij Verenigde Toekomst.

Om de steun van Nieuw-Zeeland Eerst te krijgen, beloofde ze de voorzitter van die partij, Winston Peters, de ministerpost van Buitenlandse Zaken. In de oppositie had Peters herhaaldelijk de migrantenpolitiek van de regering op de korrel genomen. Clark beschuldigde hem daarop van racisme.

De premier motiveerde de benoeming van Peters als nieuwe baas van de diplomatie nu met diens ondersteuning van de Nieuw-Zeelandse antinucleaire politiek en zijn afwijzing van de Irak-oorlog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud