Oppositie wint parlementsverkiezingen in Macedonië

In Macedonië heeft de nationaalconservatieve oppositie de parlementsverkiezingen gewonnen. De alliantie 'Voor een beter Macedonië' behaalde volgens het donderdag bekendgemaakte voorlopige officiële eindresultaat 303.000 van de 934.000 uitgebrachte stemmen.

(foto belga) - Nikola Gruevski, winnaar van de Macedonische parlementsverkiezingen

(belga) - De tot nu toe regerende centrumlinkse coalitie 'Samen voor Macedonië' rond de SDSM, kwam uit op 217.000 stemmen. Derde werd de Albanese coalitie DUI-PDP, aldus de kiescommissie.

Omdat geen van de partijen de absolute meerderheid in het parlement haalde, zal het zuidelijke Balkanland ook in de toekomst door een coalitie geregeerd moeten worden. De zittende premier en voorzitter van de sociaaldemocratische SDSM, Vlado Buckovski, gaf de nederlaag reeds op de avond van de verkiezingen toe. 'De oppositie heeft de steun van de bevolking gekregen', zei hij en feliciteerde de winnaar, Nikola Gruevski, voorzitter van het nationaalconservatieve VMRO-DPMNE.

Gruevski zei voor jubelende aanhangers dat Macedonië veel moet inhalen, wat de afgelopen 15 jaar werd verzuimd. Hij kondigde een snelle regeringsvorming aan. Over heel het land vierden duizenden aanhangers van de oppositie de kiesoverwinning met muziek, vlaggen en getoeter. De verkiezingen verliepen volgens eensluidende bronnen vreedzaam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud