Oppositieleider Bemba heeft Congo verlaten

Voormalig vicepresident en huidig oppositieleider Jean-Pierre Bemba heeft woensdagochtend 'als vrije burger' de Democratische Republiek Congo verlaten. Dat heeft zijn partij Mouvement de libération du Congo (MLC) meegedeeld.

(belga) 'Wij bedanken de autoriteiten die gevolg hebben gegeven aan het verzoek van Jean-Pierre Bemba om naar Portugal te reizen voor medische verzorging. Wij nemen er akte van dat hij als vrije burger vertrokken is', zo verklaarde secretaris-generaal Francois Muamba van de MLC.

Bemba vertrok woensdagochtend samen met zijn familie naar Portugal. Officieel trekt hij naar het Zuid-Europese land om er een oude breuk te laten verzorgen. De verliezer van de Congolese presidentsverkiezingen verbleef al enkele weken in de Zuid-Afrikaanse ambassade in Kinshasa als gevolg van de gevechten tussen zijn troepen en het leger op 22 en 23 maart in het centrum van de hoofdstad.

Bemba weigert zijn troepen te integreren in het regeringsleger omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende garanties voor zijn persoonlijke veiligheid heeft.

De Congolese senaat gaf Bemba begin deze week de toestemming om het grondgebied voor een duur van zestig dagen te verlaten. De oppositieleider beloofde in ruil 'geen enkele politieke activiteit uit te voeren' in Portugal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud