Oproerpolitie ingezet in Sint-Petersburg tegen manifestatie oppositie

Enkele honderden agenten van de Russische oproerpolitie zijn zondag ingezet in het centrum van Sint-Petersburg om een manifestatie van de oppositie te vermijden. Zaterdag was er een gelijkaardige manifestatie die brutaal uiteen gejaagd werd en waarbij minstens 200 sympathisanten van de Russische oppositie werden opgepakt.

(belga) Zowat 1.500 manifestanten hebben zich zondagmiddag rond 12.00 plaatselijke tijd verzameld in het centrum van Sint-Petersburg, na een oproep van "Een ander Rusland", met de bedoeling te betogen tegen president Vladimir Poetin. Enkel de samenkomst van de manifestanten werd toegestaan, de betoging zelf werd verboden.

Onder meer "Neen aan de willekeur van het Kremlin", "Wij zoeken een waarborg voor de grondwet" en "Poetin is de meest gevaarlijke crimineel" valt er te lezen op de plakkaten.

Gisteren/zaterdag werden minstens 200 manifestanten, onder wie voormalig schaakkampioen Garry Kasparov, opgepakt door de politie tijdens een gelijkaardige verboden betoging tegen Poetin. In de vooravond werden ze weer vrijgelaten. Een medewerkster van Kasparov beweerde zondag te zijn opgepakt samen met acht anderen bij aankomst in het station van Sint-Petersburg. "We werden tegengehouden toen we van de trein stapten. Men zei ons dat het te maken had met de manifestatie", aldus Marina Litvinovitch. "Officieel heette het een identiteitscontrole, maar nadien zei men ons dat het om een onderzoek ging. Waarnaar, dat hebben ze niet gezegd", voegt ze eraan toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud