Opschorting Doha-ronde formeel goedgekeurd

Op de Algemene Raad van de WTO (wereldhandelsorganisatie) hebben de 149 lidstaten donderdag formeel ingestemd met de schorsing 'sine die' van de Doha-ronde, de ambitieuze onderhandelingen over verdere vrijmaking van de wereldhandel.

(belga) Hoe en wanneer de draad opnieuw wordt opgepikt, blijft onduidelijk. Afgelopen weekend kwamen de zes grootste handelsblokken (VS, EU, Braziliƫ, India, Japan, Australiƫ) niet tot een vergelijk over de moeilijkste punten uit de onderhandelingsagenda. Een politiek akkoord binnen de voorziene deadlines is daardoor bijna onmogelijk geworden.

In een interview donderdagmorgen heeft WTO-directeur-generaal Pascal Lamy de lidstaten opgeroepen om met open blik naar de wereld te kijken. Geconfronteerd met de problemen in het Midden-Oosten, Afghanistan, Noord-Korea en zo meer, moeten de discussies over maximale douanetarieven en landbouwsubsidies in een breder kader geplaatst worden.

Lamy wil voorlopig nog niet van een mislukking spreken. Hij verwerpt wel het voorstel van eurocommissaris voor Handel Peter Mandelson om bepaalde onderdelen van de Doha-ronde, waarover wel een akkoord mogelijk is, al op te starten. Lamy wil voorlopig het geheel samenhouden.

De factor met de grootste weerslag op de timing van de onderhandelingen is de volmacht die president Bush kreeg van het Amerikaans parlement. Die volmacht loopt tot midden 2007, wat betekent dat de onderhandelingen volledig rond moeten zijn rond de jaarwisseling, om zo nog tijd te hebben voor de ratificatie voor de vervaldag. Er wordt wel al gespeculeerd over een eventuele verlenging met enkele maanden van de volmacht.

Ook enkele verkiezingen spelen een rol. Zo zijn er Amerikaanse parlementsverkiezingen (tussentijdse) en Braziliaanse presidentsverkiezingen dit najaar, en Franse presidentsverkiezingen in het voorjaar.

Sommige diplomaten hopen dat kort na de zomervakantie een snelle en omvangrijke doorbraak kan worden gerealiseerd, zodat de oorspronkelijke timing tot nog bewaard kan blijven. President Bush heeft deze week herhaald achter de Doha-ronde te blijven staan, ook al verwijten de meeste WTO-lidstaten de VS een gebrek aan flexibiliteit. Dat gebrek zou de voornaamste oorzaak zijn van de mislukking afgelopen weekend

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud