Orkaan Rita bedreigt Florida

(belga) - In de Amerikaanse staat Florida zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor de naderende orkaan Rita. Rita is de zeventiende tropische storm van het seizoen dat nog meer dan twee maanden duurt.

Sinds dinsdagmiddag is Rita een orkaan van de categorie 1, de laagste op de vijfpuntenschaal. Rita bevond zich dinsdagnamiddag op zowat 160 km ten oostzuidoosten van Key West, één van de eilandjes ten zuiden van Florida. Gezien het warme water van de Golf van Mexico wint Rita alsmaar aan kracht en kan het een orkaan van derde categorie worden.

Voor de 'Keys' en delen van het zuidelijke vasteland van Florida werd al een waarschuwing uitgevaardigd. In Key West gingen echter 13.000 mensen, of de helft van de inwoners, niet in op het bevel voor evacuatie. Rita zou de eilandjes in de komende uren bereiken, maar trakteert hen al op hevige rukwinden en regenval.

Gouverneur Jeb Bush liet weten dat 2.400 leden van de Nationale Garde al zijn opgeroepen voor eventuele hulpverlening en dat er nog eens 8.000 beschikbaar zijn.

Het voorspelde traject kan Rita naar Texas leiden, waar vele slachtoffers van de orkaan Katrina een onderkomen hebben gevonden. Als Rita echter wat naar het oosten zwenkt, komt uitgerekend weer het westelijke deel van Louisiana in vizier, het gebied waar de orkaan Katrina lelijk heeft huisgehouden.

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft alvast de terugkeer van inwoners naar de zwaar getroffen stad stilgelegd. Hij riep iedereen op de stad te verlaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud