Oud-marinier hekelt militaire opleiding

(belga) - De Amerikaanse militaire opleiding heeft troepen gevormd die zo ongevoelig zijn voor geweld dat de meedogenloosheid vandaag overheerst in Irak. Dat staat in het boek 'Kill! Kill! Kill!' van een voormalig marinier dat in Frankrijk verschenen is.

Jimmy Massey, een ex-sergeant, zegt in een interview dat de dagelijkse aanvallen op Amerikaanse troepen en op Iraakse burgers niet 'het geweld uitleggen dat de Iraakse bevolking bij het begin van de invasie heeft gezien'.

In zijn boek 'Kill! Kill! Kill!' vertelt hij dat mariniers van zijn eenheid tientallen ongewapende burgers hebben gedood door een overdreven gewaarwording van gevaar. Hij voegde eraan toe dat zij er seksueel opgewonden van raakten.

'Ik heb geen Amerikaanse uitgever gevonden', preciseert de auteur, wiens boek in het Frans is verschenen in Frankrijk. De Franse journaliste die hem heeft geholpen bij het schrijven, Natasha Saulnier, denkt dat de Amerikaanse uitgeverijen bang zijn van een boek met een 'controversieel onderwerp'. Het werk zou immers commerciƫle gevolgen kunnen hebben en het imago van de troepen schaden bij het publiek.

Massey vertrok in mei 2003 uit Irak en schreef het boek nadat hij het leger had verlaten wegens post-traumatische stress. 'De ervaring heeft me geholpen bij de verwerking', legt hij uit. 'Het boek heeft me toegelaten een aantal hoofdstukken af te sluiten en te antwoorden op veel vragen.'

Volgens Massey was dat alledaagse geweld waaraan hij deelnam het resultaat van een gevechtsopleiding, die werd goedgekeurd door de hoge rangen van de Amerikaanse legerleiding. De onthullingen over de slechte behandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse soldaten in de gevangenis van Abu Ghraib en elders in Irak zijn kenmerkend voor het probleem, benadrukt de auteur.

De militaire briefings maken dat de soldaten 'iedereen zien als een mogelijke terrorist'. 'Ze boezemen de Marines angst en paniek in', aldus Massey.

'De regering van president Bush draagt mee de verantwoordelijkheid voor de gruwelijkheden en de moorden bij wegblokkades', zegt de voormalige soldaat beschuldigend.

Zijn uitgever preciseerde dat er momenteel geen plannen zijn voor een Engelstalige versie van het boek. Begin 2006 verschijnt er een Spaanse versie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud