Pakistaanse kiezer wil af van Musharraf

Vier weken voor de parlementsverkiezingen in Pakistan blijkt uit een peiling dat een grote meerderheid van de kiezers wil dat president Pervez Musharraf ontslag neemt en dat de oppositiepartijen aan de macht komen.

(belga) - Het International Republican Institute (IRI), een instelling die de democratie wil bevorderen en banden heeft met de Amerikaanse Republikeinse partij, voerde in november een peiling uit bij 3.520 Pakistanen. Meer dan 70 procent van de ondervraagden staat niet achter Musharrafs herverkiezing en 67 procent vindt dat hij moet aftreden.

De onderzoekers die de peiling uitvoerden, hebben dan ook vragen bij de benadering van de Verenigde Staten van Musharraf als een leidersfiguur in Pakistan en belangrijke speler in de strijd tegen terreur. De krant The New York Times publiceerde donderdag de resultaten van de peiling.

Musharraf lag de voorbije maanden onder vuur nadat hij de noodtoestand in zijn land had uitgeroepen en rechters van het hooggerechtshof had ontslagen uit angst dat ze zijn herverkiezing van oktober ongeldig zouden verklaren.

De belangrijkste oppositieleiders, de voormalige premiers Benazir Bhutto en Nawaz Sharif, beschuldigen Musharraf er nu al van de stembusgang van 8 januari 2008 te manipuleren. Ze waarschuwden al voor protesten als Musharraf als winnaar uit de bus komt. Uit de peiling blijkt dat 58 procent van de ondervraagden gewonnen is voor een alliantie van de oppositiepartijen tegen Musharraf. Het idee dat Musharraf samen met Bhutto een regering zou vormen, een voorstel dat door de VS werd gesteund, wordt veel minder enthousiast onthaald: 60 procent is tegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud