Advertentie

Pakistanen herdenken massaal Benazir Bhutto

Meer dan honderdduizend Pakistanen verzamelden zaterdag aan het graf van de vermoorde premier Benazir Bhutto voor de herdenkingsplechtigheid een jaar na haar dood. Dat stelde een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse vast.

(belga) - Al van vroeg zaterdagochtend drumde een mensenzee samen aan de poorten van de controleposten aan de ingang van de begraafplaats waar het mausoleum van de familie Bhutto zich bevindt. Het kerkhof ligt in het dorp Garhi Khuda Bakhsh in het zuiden van Pakistan.

Tienduizenden anderen komen momenteel nog toe, maar staan geblokkeerd op de omliggende wegen door dikke mist. Door die mist is ook de start van de herdenkingsplechtigheid, voorzien om 09.00 uur lokale tijd (05.00 uur Belgische tijd), uitgesteld.

De weduwnaar van Bhutto, Asif Ali Zardari, die sinds september president is van Pakistan, en zijn zoon, Bilawal Bhutto Zardari, beide co-voorzitter van de Pakistaanse Volkspartij PPP, worden ter plaatse verwacht om de plechtigheid voor te gaan.

De ceremonie start met een lezing uit de Koran, het heilige boek van de islam. Nadien zouden Zardari en premier Yousuf Raza Gilani, de massa toespreken.

De herdenkingsplechtigheid eindigt met een speciaal gebed rond 17.20 uur (13.20 uur Belgische tijd), het exacte uur waarop het gevolg van Bhutto een jaar geleden onder vuur werd genomen. Volgens de PPP zijn er 7.000 politiemensen aanwezig om Zardari en andere partijleden te beschermen en eventuele aanslagen te verijdelen.

De aanhangers van Bhutto arriveren ter plaatse per trein, auto, in autobussen, op de fiets en zelfs te voet om haar te herdenken. Verscheidene hebben, ondanks temperaturen tegen het vriespunt, de nacht onder de blote hemel doorgebracht om de plechtigheid te kunnen bijwonen.

"In ware Bhutto-traditie verkoos ze een zekere dood boven het opgeven van haar principes en het volk", verklaarde Zardari in een boodschap aan het volk ter gelegenheid van de verjaardag. "De tirannen en moordenaars hebben haar gedood, maar ze kunnen nooit haar ideeën, die een generatie hebben geïnspireerd, vermoorden", voegde hij eraan toe.

Er zijn ook op andere plaatsen in Pakistan herdenkingen gepland. Er is in het land een feestdag afgekondigd zodat de bevolking hulde kan brengen aan Bhutto.

Benazir Bhutto werd op 54-jarige leeftijd gedood in een zelfmoordaanslag op 27 december 2007 in Rawalpindi toen ze, twee maanden na haar terugkeer uit ballingschap, campagne aan het voeren was voor de verkiezingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud