Palestijnen erkennen Israël

Alle Palestijnse bewegingen, op de islamitische Jihad na, zijn het dinsdag principieel eens geworden over een document van 'nationale overeenstemming' waarin het bestaan van Israël impliciet wordt erkend. Dat hebben vertegenwoordigers van zowel de regeringspartij Hamas als van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoed Abbas laten weten.

(belga) Het akkoord komt als een verrassing. Er is weken onderhandeld over de tekst die uitgewerkt werd door leidinggevende figuren van de Palestijnse bewegingen die in Israël in de gevangenis zitten. Het document stelt de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat voorop in alle gebieden die door Israël in 1967 bezet werden, met Jeruzalem als hoofdstad.

Dat houdt impliciet de erkenning van Israël in, maar Hamas, dat sinds de parlementsverkiezingen van eind januari de plak zwaait in Palestina, had tot nog toe steeds het bestaansrecht van Israël geweigerd.

Abbas wilde - door het uitblijven van een vergelijk - de tekst op 26 juli voorleggen in een referendum. Door het akkoord van dinsdag is die volksraadpleging niet langer nodig.

Het akkoord wordt dinsdagavond voorgesteld aan Abbas en de Palestijnse premier (van Hamas) Ismaïl Haniyah. Volgens de fractieleider van Fatah in het Palestijnse parlement, Azzam al-Ahmed, zijn er 'kleine veranderingen' aangebracht aan de tekst.

Onder meer Marwan Barghouti, de leider van Fatah op de Westelijke Jordaanoever, en Abdelkaleq al-Natché, een hoge functionaris van Hamas, stelden het zogenaamde 'gevangenisdocument' op punt.

Witte Huis

Het Witte Huis heeft dinsdag met veel reserve gereageerd op het akkoord over een document van 'nationale overeenstemming' dat de Palestijnse bewegingen hebben bereikt en waarin impliciet het bestaan van Israël wordt erkend. De Europese Commissie verwelkomde het akkoord.

'Laat ons wachten en zien of er iets concreet uitkomt. Het is een van die vage dingen die de partijen proberen te marchanderen via de media', zei Tony Snow, woordvoerder van het Witte Huis.

De Europese Commissie hoopt dat het interpalestijns akkoord 'het begin van een proces' is dat ertoe zal leiden dat de Palestijnse bewegingen Israël erkennen, het geweld afzweren en de bestaande vredesakkoorden aanvaarden.

(foto epa)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud