Palestijnen mogen grensovergang met Egypte controleren

(belga) - Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben een akkoord bereikt over het grensverkeer tussen de Gazastrook en Egypte. De grens gaat op 25 november open en wordt bewaakt door Egyptische en Palestijnse douaniers. Voor het eerst kunnen de Palestijnen de Gazastrook in en uit zonder te worden gecontroleerd door Israëlische soldaten.

Een Palestijnse politieagent aan de poort van de Rafah-grensovergang met Egypte, in de zuidelijke Gazastrook. (foto: afp)

Het akkoord kwam tot stand nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een gesprek had met de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz. Rice annuleerde een reis naar Zuid-Korea om Israël en de Palestijnse Autoriteit tot een compromis te dwingen na wekenlang gekibbel over de omvang van de Israëlische veiligheidscontrole van mensen en goederen die de Gazastrook in- en uitgaan. Israël sloot de grens toen het zich in september uit de Gazastrook terugtrok.

De zuidelijke grens tussen Egypte en de Gazastrook gaat op 25 november open. Ze wordt bewaakt door Egyptische en Palestijnse douaniers. Israël houdt de overgang wel in de gaten via camera's. In deze Israëlische commandopost komen ook waarnemers van de EU te zitten.

Israël stemde verder in met de aanleg van een haven en een speciale passage tussen de Westoever en de Gazastrook. Op die passage zullen Palestijnen door Israël worden vervoerd.

Volgens Rice betekent het akkoord voor de Palestijnen een belangrijke stap op weg naar onafhankelijkheid. Door het akkoord beheren de Palestijnen voor het eerst zelf een grens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud