Palestijnen op zoek naar 1 miljard euro buitenlandse hulp - 2

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft 1 miljard euro buitenlandse hulp nodig om de uitgaven voor het lopende jaar te financieren. Dat heeft minister van Financiën Salam Fayyad woensdag verklaard na een onderhoud met Europees commissaris voor Externe Relaties Benita Ferrero-Waldner in Brussel.

(belga) De PA verkeert in 'een acute financiële crisis' sinds de invoering van een internationaal embargo na het aantreden van een regering van de islamitische beweging Hamas in maart vorig jaar. De minister berekende dat de PA momenteel moet functioneren met slechts een kwart van de 160 miljoen dollar (120 miljoen euro) aan fondsen die ze maandelijks nodig heeft. Voor 2007 dreigt intussen een gigantisch begrotingstekort. 'We zijn op zoek naar buitenlandse hulp om een gat van bijna 1 miljard euro in 2007 te overbruggen', erkende Fayyad.

Volgens de minister is deze 'uitzonderlijke' financiële hulp van de internationale gemeenschap noodzakelijk om 'een zeer moeilijke tijd voor het Palestijnse volk' te overbruggen en de voorwaarden voor een heropleving van de Palestijnse economie te scheppen. De onafhankelijke en gerespecteerde Fayyad verzekerde zijn Europese toehoorders intussen dat zijn medewerkers langzamerhand greep krijgen op de openbare financiën in de Palestijnse gebieden en een nieuw systeem voor een transparant beheer van inkomsten en uitgaven op poten aan het zetten zijn. Hij erkende evenwel dat er nog veel werk voor de boeg is.

Op zijn eerste buitenlandse reis kreeg de minister van de Europese Unie, de grootste donor van de Palestijnen, nog geen concrete toezeggingen voor een hervatting van rechtstreekse bilaterale hulp. 'Wij wensen van het Palestijnse ministerie van Financiën aansprakelijkheid en transparantie', zei Ferrero-Waldner. De commissaris beloofde Fayyad technische bijstand om het beheer van de Palestijnse financiën naar een internationaal aanvaardbaar niveau te tillen. 'Maar een nieuw engagement van de EU, inclusief een hervatting van de rechtstreekse bilaterale hulp, zal niet van de ene dag op de andere gebeuren', voegde de commissaris eraan toe.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten eind vorige maand op een informeel treffen in Bremen om contacten te onderhouden met de Palestijnse ministeries die niet in handen van Hamas zijn. Intussen wil de EU de 'woorden en daden' van de nieuwe Palestijnse regering toetsen aan de criteria van het Kwartet (VS, EU, VN en Rusland): het afzweren van geweld, de erkenning van het bestaansrecht van de staat Israël en het respecteren van eerdere overeenkomsten.

Ferrero-Waldner prees Fayyad als één van de Palestijnse leiders die deze weg willen bewandelen. De 55-jarige technocraat maakte als minister van Financiën onder het bewind van Yasser Arafat indruk met zijn aanpak van de corruptie. Ook in Israël wordt hij gewaardeerd. Fayyad verklaarde woensdag in Brussel dat de regering van nationale eenheid -met leden van Hamas, de seculiere partij Fatah en onafhankelijken- niet als een bonte verzameling van ministers, maar als 'een team' beschouwd moet worden. Het team heeft volgens Fayyad 'een gemeenschappelijk platform' en zal alle eerdere overeenkomsten ondertekend door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van Arafat naleven.

Ondanks het embargo blijft de EU intussen wel humanitaire hulp leveren aan de Palestijnen. Dat gebeurt via het zogeheten tijdelijke internationale mechanisme (TIM), dat rechtstreeks sociale toelages verstrekt aan de armste Palestijnen, de gezondheidszorg ondersteunt en basisdiensten als water- en elektriciteitsvoorziening financiert.

foto afp

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud