Palestijns parlement geeft goedkeuring aan Hamas-regering

(belga) - Twee maanden na de overwinning van Hamas bij de Palestijnse parlementsverkiezingen heeft het Palestijnse parlement dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een regering van de radicaal-islamitische beweging. 71 van de 132 parlementsleden stemden voor de ministerploeg onder leiding van premier Ismaïl Haniyah.

De volksafgevaardigden van de Fatah-partij van president Mahmoed Abbas gaven niet hun vertrouwen aan de regering-Haniyah. Hamas heeft 74 van de 132 zitjes in het Palestijnse parlement. De radicale beweging had Fatah graag in de regering gehad, maar de onderhandelingen daarover liepen spaak.

De Hamas-ministers leggen woensdag de eed af. De regering-Haniyah telt 24 leden, onder wie een vrouw en een christen.

Haniyah verwierp dinsdag de kritiek op zijn regeringsprogramma. Daarin wordt vastgehouden aan de gewapende strijd tegen Israël. 'Het politieke programma van mijn regering is een gevolg van het verzet', luidde het.

De EU en de VS dreigen hun financiële steun aan de Palestijnse leiding stop te zetten als Hamas het geweld niet afzweert en de staat Israël niet erkent. Israël heeft samenwerking uitgesloten met een Palestijnse regering onder leiding van Hamas.

Haniyah riep het zogenaamde Kwartet (VS, EU, Rusland en de VN) maandag op, samen te zitten met zijn regering.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud