Palestijnse parlementsvoorzitter oppert referendum erkenning Israël

(belga) - Terwijl het nieuwe verkozen Palestijnse parlement maandag voor het eerst in plenaire zitting bijeengekomen is, heeft parlementsvoorzitter Aziz Doeweik in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt de mogelijkheid van een referendum over de erkenning van de staat Israël geopperd.

'In naam van God en het Palestijnse volk verklaar ik de eerste zitting van de wetgevende raad voor geopend', zei kamervoorzitter Doeweik in Ramallah.

Het nieuwe parlement is het resultaat van de verkiezingen van 25 januari. Die zijn gewonnen door de radicale islamitische beweging Hamas. Die beschikt over 74 van de 132 zetels tegen 45 voor de Fatah van president Mahmoed Abbas.

Die heeft Ismaïl Haniyah uit Gaza met de vorming van een nieuwe regering belast. Ook heeft Abbas op 18 februari het parlement reeds ingezworen.

Op de eerste plenaire zitting beraadde de volksvertegenwoordiging zich over een serie controversiële presidentiële decreten die nog door het vorige parlement, voor zijn ontbinding, waren geratificeerd. Het betreft in het bijzonder benoemingen van vertrouwelingen uit de Fatah op overheidsposten en andere maatregelen om de invloed van die partij en de macht van de president uit te breiden.

In een interview met de Duitse krant Die Welt opperde de parlementsvoorzitter ondertussen dat Hamas enkel zou overwegen Israël te erkennen indien dit is gevraagd in een referendum waarin alle Palestijnen zich daarover zouden kunnen uitspreken.

'Een referendum zou een voorafgaandelijke voorwaarde zijn voor zo'n wijziging (in het standpunt van Hamas), zei Doeweik. 'Een positieve stemming over dit zou denkbaar zijn indien Israël de atmosfeer zou willen veranderen'.

Maar de parlementsvoorzitter maakte ook duidelijk dat Israël eerst zijn definitieve grenzen kenbaar moet maken 'zodat ik iets heb om te erkennen'.

Er zijn ook andere voorwaarden zoals het recht van de Palestijnen overal ter wereld om terug te keren. Zij zouden ook moeten deelnemen aan het referendum.

'Indien Israël onze rechten begint te erkennen, dan zullen wij met de erkenning van Israël beginnen', aldus nog de Palestijnse parlementsvoorzitter in de Duitse krant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud