Palestijnse premier vraagt hulp na Israëlische luchtaanval

De Palestijnse Hamas-premier Ismaïl Haniyeh heeft de luchtaanval op zijn bureau in Gaza zondag veroordeeld en heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tussenbeide te komen om het Israëlische offensief een halt toe te roepen.

(foto belga)

(belga)

De luchtaanval is 'een aanslag op een Palestijns symbool,' aldus de premier. We roepen de internationale gemeenschap en de Arabische Liga op hun verantwoordelijkheid tegenover ons volk te nemen en tussenbeide te komen om deze agressie te stoppen,' aldus Haniyeh vanuit de restanten van zijn bureau. Hij noemde het offensief dat door Israël werd gelanceerd in reactie op de ontvoering van een Israëlische soldaat 'waanzinspolitiek.'

Bij een Israëlische luchtaanval op een recentelijk gebouwd regeringsgebouw in Jabalya in het noorden van de Gazastrook kwam zondagmorgen een Hamas-lid om het leven gekomen en raakte een ander lid van de Palestijnse beweging gewond.

Volgens getuigen werd minstens één raket afgevuurd op het gebouw, waarin zich ook het bureau van een Hamas-parlementslid bevindt. Tegelijkertijd voerde het leger een luchtaanval uit op het bureau van de Palestijnse premier Ismaïl Haniyeh. Er ontstond brand in het gebouw, maar de brandweer had het vuur snel onder controle. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Israël heeft sinds de ontvoering van een Israëlische soldaat op 25 juni bij herhaling gedreigd hooggeplaatste Hamas-leden zoals premier Haniyeh persoonlijk aan te pakken.

Olmert

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft het leger intussen de opdracht gegeven alles in de strijd te gooien om de Israëlische soldaat terug te vinden die een week geleden werd ontvoerd. 'Ik heb het leger en de veiligheidstroepen het bevel gegeven uit volle kracht te werk te gaan om de terroristen, hun ideologen en diegenen die hen bescherming bieden achterna te zitten', zei Olmert zondag voor de wekelijkse bijeenkomst van het Israëlische kabinet. 'We zullen alles doen, ik herhaal alles, om de soldaat te bevrijden. Ik herhaal: niemand zal worden gespaard', benadrukte de premier. 'Het zijn moeilijke dagen voor Israël, maar we zijn geenszins van plan om voor chantage te bezwijken. Iedereen begrijpt dat vandaag toegeven aan terrorisme, gelijkstaat met het aanmoedigen van latere terreurdaden', besloot Olmert.

Israël heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd hooggeplaatste Hamas-leden, zoals premier Ismail Haniyeh, persoonlijk aan te zullen pakken. Israël acht hen verantwoordelijk voor de ontvoering door Palestijnse activisten van de negentienjarige Gilad Shalit op 25 juni.

Gearresteerde Hamasministers worden berecht

Vicepremier Shimon Peres heeft zondag tegenover CNN gezegd dat.de door de Israeliërs aangehouden ministers van de Palestijnse Hamasregering worden berecht voor terreurdaden. Ze worden als regeringsverantwoordelijken verantwoordelijk gesteld voor terreurdaden en worden onderworpen aan een strafrechtelijke procedure. Donderdag hebben de Israëli's op de Westelijke Jordaanoever een derde van de regering van Hamas gearresteerd. Ook Palestijnse parlementsleden, burgemeesters en andere politieke verantwoordelijken - 64 in totaal -, naast een dertigtal militanten werden opgepakt bij deze actie zonder voorgaande.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud