Palmeilanden Dubai dreigen te zinken

De palmeilanden die de immobiliëngigant Nakheel voor de kust van Dubai heeft ontwikkeld, dreigen volgens een bodemonderzoek weg te zinken. Dat nieuws komt bovenop de schuldproblemen waarmee de groep kampt. Nakheel leed in het eerste halfjaar van 2009 een nettoverlies van 13,4 miljard dirham (2,5 miljard euro). De verliezen bij Nakheel liggen aan de basis van de schuldproblemen van het moederconglomeraat Dubai World.

In dezelfde periode vorig jaar zette Nakheel nog een winst van 2,65 miljard dirham (490 miljoen euro) neer. Nakheel ontwikkelt onder meer de eilanden in de vorm van een palmboom voor de kust van Dubai. Daar kwam gisteren slecht nieuws over. Volgens een studie van het Nederlandse bodemonderzoeksbedrijf Fugro zinken de eilanden weg met 5 milimeter per jaar, en kan de verzakking zonder maatregelen nog versnellen. Nakheel stelt de resultaten van het onderzoek in vraag.

De omzet van Nakheel stortte 78 procent in tot 1,97 miljard dirham (365 miljoen euro). De groep slaagt er nog amper in nieuwe huurders of kopers aan te trekken voor de appartementen, villa's, hotels en winkels die ze bouwt. Nakheel moest daardoor flinke minwaarden slikken op niet-verkochte projecten. De groep schrapte onder meer al de plannen voor een nieuwe toren van 1 kilometer hoog, en voor een nieuwe stad, Waterfront. Voor dat laatste project zouden Belgische baggeraars worden ingeschakeld, maar die hebben de bestellingen al uit hun orderboekjes geschrapt.

Nakheel en moeder Dubai World onderhandelen met hun schuldeisers over een uitstel van zes maanden om hun verplichtingen na te komen. De onderhandelingen verlopen naar verluidt zeer moeilijk. Sommige obligatiehouders zouden de maatschappijen liever in wanbetaling zien gaan, om zo beslag te kunnen leggen op de activa van de bedrijven.

Nakheel moet op 14 december een islamitische obligatie van 4 miljard dollar terugbetalen.

De ratingverlagingen voor Dubai brengen intussen ook andere instellingen uit het emiraat in gevaar. Volgens een clausule uit het prospectus kunnen de houders van een obligatie van 2 miljard dollar van de Dubai Electricity and Water Company de versnelde terugbetaling van de lening vragen. Die obligatie loopt normaal gezien tot 2036.

De beurs van Dubai verloor vandaag opnieuw 6 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud