Parlement Nepal komt voor het eerst in vier jaar samen

(belga) - Het Nepalese parlement is vrijdag voor het eerst in vier jaar zitting gehouden. Vice-voorzitster Chitra Lekha Yadav kondigde meteen gesprekken aan met het oog op een grondwetgevend parlement.

Het Nepalese parlement werd in 1999 geïnstalleerd na verkiezingen, maar werd drie jaar later, in mei 2002, ontbonden door Gyanendra. Hij deed dat op aanraden van de toenmalige eerste minister Sher Bahadur Deuba. In februari 2005 ontsloeg de koning de regering, naar eigen zeggen in een poging om de rust terug in het land te brengen.

Daarop kwam protest van de politieke partijen, die eisten dat de koning de macht weer aan het volk zou overdragen. Dat protest ontaardde deze maand in massaal volksprotest en een nationale staking. Gyanendra besloot daarop het parlement opnieuw te installeren.

'Welkom leden van het parlement. Wij betuigen onze dankbaarheid aan zij die gestorven zijn in de strijd voor de democratie', aldus Yadav, die twee minuten stilte vroeg voor de slachtoffers van het protest. Bij de manifestaties werden zeker 15 mensen gedood door de ordetroepen. Honderden anderen raakten gewond.

'Om het land te redden van de huidige politieke crisis heeft het parlement beslist een nieuw grondwetgevend parlement te vormen', zo klonk het nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud