Parlement Roemenië zet president af

Het Roemeense parlement heeft donderdag bij een stemming president Traian Basescu uit zijn functie ontheven omat hij 'de grondwet heeft overtreden'. Dat heeft de voorzitter van de Kamer van Volksafgevaardigden, Bogdan Olteanu, meegedeeld.

(belga) 322 volksvertegenwoordigers en senatoren stemden voor afzetting en 108 tegen. Er waren ook tien onthoudingen. Sponsors van de motie tot afzetting waren de Socialistische Partij (PSD), de extreem-rechtse partij Romania Mare en de Conservatieve Partij (PC). Deze drie partijen hebben geen parlementaire meerderheid en kregen steun van de regerende Nationale Liberale Partij (PNL) van premier Calin Popescu Tariceanu en de partij van de Hongaarse minderheid in Roemenië (UMDR).

Er moet nu binnen de dertig dagen een volksraadpleging komen over het 'impeachment', tenminste indien Basescu niet zelf ontslag neemt. Hij had vooraf laten weten dit te zullen doen indien hij een nederlaag in het parlement zou lijden. Stapt de president op, dan moeten er binnen de drie maanden vervroegde presidentsverkiezingen komen. Er zou later op de dag een verklaring van Basescu komen. De 55-jarige Basescu is sinds december 2004 staatshoofd van Roemenië.

Ofschoon het Constitioneel Hof geen de afzetting motiverende bewijzen had gevonden dat de president de grondwet had geschonden, beschuldigde de oppositie hem van negentien dergelijke gevallen. Zo is Basescu 'partijdigheid' aangewreven en 'afstappen van zijn rol als politieke bemiddelaar', omdat hij had geweigerd ministers te benoemen die hem waren voorgesteld door premier Tariceanu waarmee hij al maanden overhoop ligt.

De president, die veruit de populairste politicus van Roemenië is, zou ook 'sommige economische agenten hebben bevoordeeld'. Sinds Pasen wordt Roemenië door een minderheidskabinet van PNL en UMDR geleid, met steun van de oppositionele PSD. Op 1 april kwam aan de coalitie tussen de PNL en de bij Basescu aanleunende Democratische Partij (PD) een eind, toen de premier de PD uit de regering zette. De meningsverschillen tussen de PNL en PD waren te hoog opgelopen, stoelend op de rivaliteit tussen premier en president die elkaar beschuldigen van onbekwaamheid en te nauwe banden te hebben met de industrie.

foto epa: Traian Basescu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud