Parvanov zeker van winst in Bulgaarse presidentsverkiezingen

De pro-Europese Bulgaarse president Georgi Parvanov heeft het gehaald van de ultranationalist Volen Siderov in de tweede ronde van de Bulgaarse presidentsverkiezingen. Dat is zondag uit verscheidene exit polls gebleken.

(belga) 'De voorsprong van Parvanov overschrijdt de kaap van 50 procent en is onomkeerbaar', verklaarde directeur Kolio Kolev van het instituut Mediana op basis van exit polls. Ook Gallup en twee andere instituten bevestigden een 'zekere' en 'absoluut onomkeerbare' overwinning voor de uittredende president.

Twee maanden voor de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie is de 49-jarige Parvanov aldus verzekerd van een tweede mandaat van vijf jaar. De pro-Europese politicus van de socialistische partij was favoriet na afloop van de eerste ronde, waarin hij reeds 64 procent van de stemmen haalde.

De uitslag werd echter ongeldig verklaard omdat de opkomst lager dan 50 procent bedroeg. In de tweede ronde is die drempel niet meer van belang. Volgens de kiescommissie had twee uur voor het sluiten van de kiesbureaus 34 procent van de 6,4 miljoen stemgerechtigden een stem uitgebracht. Bij de eerste ronde had op dat moment 33,4 procent van de kiezers gestemd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud