Paus bezorgd over geweld in Afrika en Irak

Paus Benedictus XVI is bezorgd over de aanhoudende ellende in de derde wereld en over het geweld in Irak. Dat heeft hij zondag gezegd tijdens zijn paastoespraak voor tienduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome.

(belga) Hij verwees met name naar de "rampzalige en onderschatte humanitaire crisis" in Darfoer, de gevechten in Somalië en de crisis in Zimbabwe. Tegelijk herinnerde hij aan het bloedige geweld in Irak en aan de toenemende onrust in Afghanistan."Hoeveel leed en pijn is er in de wereld! ", zo sprak Benedictus de gelovigen toe. "Ik denk aan hongersnood, ongeneeslijke ziektes, terrorisme en gijzelingen, aan de duizenden gezichten van geweld, vaak in naam van religie gerechtvaardigd, aan de minachting van het leven, de schending van mensenrechten en de uitbuiting van mensen." "Mijn gedachten gaan ook naar de recente gebeurtenissen op Madagascar, de Salomonseilanden, Latijns-Amerika en andere gebieden", klonk het.

Over de situatie in het Midden-Oosten zei de paus dat er "tekenen van hoop op dialoog" bestaan tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten. Maar de paus betreurt dat er "vanuit Irak geen positief nieuws komt" en dat het land "door aanhoudende moordpartijen rood blijft kleuren, terwijl de burgerbevolking op de vlucht gaat". Naar schatting 100.000 mensen woonden zondag onder een stralende zon de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome bij. De viering werd in 67 landen live uitgezonden op televisie. Het jaarlijkse hoogtepunt van die viering is de zegen "aan de stad en aan de wereld" (urbi et orbi) en de paaswensen van de paus in 62 verschillende talen. Paus Benedictus viert volgende week op 16 april zijn tachtigste verjaardag. Hij werd in 2005 verkozen tot paus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud