Peking en Washington twisten over VS-schip

©EPA

China en de Verenigde Staten zijn verwikkeld in een twist rond de maritieme activiteiten van beide landen. Maandag hadden de VS geklaagd dat enkele Chinese schepen in de Zuid-Chinese zee tot op "gevaarlijke afstand" waren genaderd van een Amerikaans schip. De Chinezen doen de beschuldigingen dinsdag af als onzin.

(belga) - 'Het Amerikaanse schip Impeccable heeft de internationale en Chinese regels geschonden', verklaarde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Ma Zhaoxu. China heeft 'formeel geprotesteerd' bij de Verenigde Staten en roept Washington op 'de illegale activiteiten onmiddellijk stop te zetten' en 'doeltreffende maatregelen te nemen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden', luidt het.

Het Pentagon had maandag gezegd dat verschillende Chinese boten zondag gevaarlijke manoeuvres hadden uitgevoerd op korte afstand van een Amerikaanse schip, dat zich volgens de Amerikanen in 'internationale wateren' bevond. Het Witte Huis riep China maandag op om het internationaal recht te respecteren en benadrukte dat de aanwezigheid van de Impeccable in de Zuid-Chinese zee niet abnormaal was.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud