Pentagon werkt samen met Nederland en laat België links liggen

(tijd) - De VS hebben Nederland uitverkoren om toe te treden tot een select clubje van trouwe bondgenoten waarmee de komende vier jaar militair nauw wordt samengewerkt. Washington wil met die landen afspraken maken over een taakverdeling in de strijd tegen het terrorisme en bij nieuwe conflicten en vredesmissies.

Dat meldde De Volkskrant maandag. De samenwerking staat los van de NAVO, het transatlantische militaire bondgenootschap. Op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gezegd dat ons land geen uitnodiging ontving voor zo'n samenwerking.

Belgische topofficieren zaten maandag wel met hun Franse, Duitse en Luxemburgse collega's aan tafel voor een opvolgingsvergadering van de beruchte 'Pralinetop' van 29 april 2003. De vier landen probeerden toen de Europese defensiesamenwerking aan te zwengelen. Dat wekte wrevel op bij de VS en Groot-Brittannië.

Het kabinet van de minister van Defensie, André Flahaut (PS), probeerde gisteren zo weinig mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de bijeenkomst. Eerst werd gewoon ontkend dat die plaatsvond. Later probeerde de woordvoerder het initiatief te minimaliseren tot een 'louter technisch-ambtelijke vergadering'. Mogelijk hoopt de regering met die discretie een nieuwe rel met de VS en de Britten te vermijden.

De twee initiatieven wijzen er wel op dat de rol van de NAVO langzaam maar zeker verder wordt uitgehold. Als Nederland en België verder een eigen koers varen, kan dat ook wrijvingen veroorzaken in de defensiesamenwerking tussen de twee landen. IB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud