Peruaanse regering vraagt uitlevering ex-president Fujimori

(belga) - De Peruaanse regering heeft besloten Japan de uitlevering te vragen van voormalig president Alberto Fujimori. Dat heeft de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Diego Garcia Sayan donderdag aangekondigd. De omstreden Fujimori nam eind 2000 de wijk naar het Aziatische land, de bakermat van zijn familie.

Tijdens een persconferentie benadrukte Garcia Sayan te hopen dat Japan zou ingaan op het uitleveringsbevel. Dan kan Fujimori, die het land leidde tussen 1990 tot eind 2000, "berecht worden zoals het hoort door de Peruaanse justitie".

De indiening van de aanvraag kan nog meer dan twee maanden duren. Eerst moet het enorme dossier dat het Peruaanse gerecht aan de regering heeft overgemaakt, nog worden vertaald, legt Garcia Sayan uit. Bovendien kreeg Fujimori de Japanse nationaliteit. Dat belet in principe zijn eventuele uitlevering, want er bestaat geen enkele overeenkomst in die zin tussen Japan en Peru. Ook heeft Japan niet de gewoonte staatsburgers uit te leveren.

Tegen de voormalige president lopen verschillende internationale aanhoudingsmandaten. De beschuldiging tegen Fujimori zijn niet min: corruptie, onwettige verrijking, bendevorming, doding, foltering en verantwoordelijkheid voor verscheidene verdwijningen. Die laatste betichtingen zouden kunnen leiden tot een veroordeling voor misdaden tegen de menselijkheid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud