Pimco haakt af voor 'Geithner 2.0'

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner - Foto Reuters

De Amerikaanse schatkist selecteerde negen vermogensbeheerders, waaronder Invesco en BlackRock, voor het publiek-private investeringprogramma (PPIP) dat slechte kredieten van Amerikaanse banken gaat opkopen. Pacific Investment Management Company (Pimco), een van de eerste supporters van het plan, haakte al af.

(tijd) - Het fonds, gefinancierd door publieke en private investeerders, gaat voor 40 miljard dollar gedevalueerde hypotheekleningen en rommelkredieten kopen. In de oorspronkelijke versie van het PPIP zou zelfs tot 1.000 miljard dollar geïnvesteerd worden in de zogenaamde slechte kredieten. Het plan werd afgeslankt omdat het financiële klimaat enigszins opklaarde en banken er zelf ook weer in slaagden kapitaal op te halen.

De Amerikaanse overheid zal 30 miljard investeren, de negen deelnemers elk 10 miljard of meer. De vermogensbeheerders moeten binnen de twaalf weken minstens 500 miljoen dollar werven bij hun klanten om te mogen deelnemen. BlackRock plant 4 tot 5 miljard dollar van investeerders bijeen te sprokkelen.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner promootte het 'Geithner 2.0-plan' in maart als een manier om de kredieten te verwijderen van de bankbalansen en de aankoop van herverpakte hypotheken te stimuleren. Bill Gross, de bekende beheerder van Pimco, omschreef het programma als een win-winsituatie, omdat de beheerders de obligaties met winst zouden kunnen verkopen na een herstel van de kredietmarkten.

Pimco trok echter in juni zijn kandidatuur terug omdat er te veel onzekerheden waren over het ontwerp van Geithners plan. De terugtrekking van Pimco roept ook bij andere partijen vragen op over de complexiteit en het potentiële rendement van het fonds. Pimco liet weten wel nog deel te nemen aan andere reddingsplannen voor de financiële sector.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud