PLO vraagt nieuwe verkiezingen

De strijd tussen de grote Palestijnse organisaties Hamas en Fatah moet door middel van nieuwe verkiezingen beslecht worden, vindt de PLO. Het uitvoerende comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie eiste zaterdag in Ramallah vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen, nadat onderhandelingen over de vorming van een eenheidsregering mislukt waren.

(belga) Hamas, dat bij de parlementsverkiezingen van januari zegevierde, wees de eis van de PLO meteen af.

'De beslissing komt het volk toe', luidde het bij de PLO. Hanna Amireh, een lid van het uitvoerende comité van de PLO, zei dat de Palestijnse president Mahmoed Abbas het volk in de loop van de komende weken in die zin zou toespreken.

Hamas-woordvoerder Ismail Radwan meent echter dat dit een couppoging tegen de beslissing van het Palestijnse volk is. De Hamas-regering zal haar werk voortzetten. 'We zullen geen omverwerping toestaan', zei Radwan in Gaza.

Abbas probeert sinds maanden een gematigde eenheidsregering uit Hamas en Fatah samen te stellen. Die moet een einde maken aan het internationale isolement van de Hamas-regering en aan de financiële boycot ervan. Een nieuwe regering moet voldoen aan de voorwaarden van het Kwartet voor het Midden-Oosten (de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties): Israël erkennen, geweld afzweren en vroegere akkoorden voor vrede in het Midden-Oosten overnemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud