Poetin haalt zwaar uit naar het westen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag in zijn jaarlijkse toespraak tot de natie fel uitgehaald naar het westen. Hij noemde de westerse landen 'kolonisatoren' die zich bedienen van een 'pseudo-democratisch taalgebruik'.

(belga) Poetin beschuldigde -in een directe verwijzing naar de gekleurde revoluties van de voorbije jaren in het Russische nabije buitenland- de westerse landen ervan, 'rechtstreeks' in de Russische interne aangelegenheden in te grijpen door een toenemende financiering van de oppositie en ngo's voor de verdediging van de mensenrechten.

De president nam in zijn toespraak voor de twee kamers van het Russische parlement geen blad voor de mond. 'Er zijn er die, door zich handig te bedienen van een pseudo-democratisch taalgebruik, graag zouden terugkeren naar een nabij verleden: de enen om zoals vroeger ongestraft de rijkdommen van het land te plunderen en de mensen en de staat te bestelen, de anderen om ons land van zijn economische en politieke autonomie te beroven'. 'Ten tijde van het kolonialisme werd gesproken over de beschavingsrol van de kolonisatoren', ging Poetin verder. De westerse landen 'gebruiken slogans over democratisering, maar het doel is hetzelfde: het op een eenzijdige manier verwerven van voordelen die bestemd zijn om de eigen belangen te verzekeren'.

De president dreigde ook met een eenzijdige bevriezing van het in 1990 met de NAVO gesloten CFE-verdrag over de beperking van conventionele troepen in Europa. 'Ik hou het voor zinvol dat Rusland met betrekking tot dit verdrag een moratorium instelt', luidde het. De beslissing zou zo lang geldig blijven tot 'alle NAVO-lidstaten zonder uitzondering' ook het verdrag geratificeerd hebben. Poetin verwees als argumentatie onder meer naar de Amerikaanse plannen om delen van hun raketschild in Tsjechië en Polen onder te brengen. Dat de VS, onder meer ook door het onderbrengen van troepen in Roemenië en Bulgarije, op militair gebied steeds dichter opschuiven richting de Russische grenzen, zorgde in het verleden ook al voor zure oprispingen in Moskou.

Het oorspronkelijke CFE-verdrag werd in 1990 gesloten. Volgens de Russen hebben de nieuwe NAVO-lidstaten Estland, Letland en Litouwen -die vroeger deel uitmaakten van de Sovjetunie- dat verdrag nog niet geratificeerd. Na de val van het Sovjetregime in 1991 en het opdoeken van het Warschaupact, werd het CFE-verdrag in 1999 gewijzigd. Rusland ratificeerde het herziene verdrag in 2004. De NAVO-lidstaten weigeren echter ratificatie zolang Moskou zijn belofte van 1999 in Istanboel niet nakomt om zijn troepen uit Georgië en Moldavië terug te trekken.

De NAVO reageerde voorlopig terughoudend op Poetins dreigement. De buitenlandministers van het bondgenootschap vergaderen donderdagnamiddag in de Noorse hoofdstad Oslo met hun Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer liet al weten de kwestie ter sprake te zullen brengen.

Poetin zei voorts in zijn 'state of the union' dat het nog 'te vroeg' is om zijn 'politiek testament' te maken. Hij zei wel dat het zijn laatste toespraak tot de natie was. Hij stelt zich dus geen kandidaat voor een grondwettelijk overigens niet toegestane derde ambtstermijn, maar volgens waarnemers is het wel duidelijk dat Poetin na 2008 een 'belangrijke politieke figuur' in Rusland zal blijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud