Poetin kondigt modernisering Russisch leger aan

(belga) - Rusland werkt aan een nieuwe generatie strategische wapens. Dat heeft president Vladimir Poetin vrijdag aangekondigd in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement. President Poetin zei niet om welke wapens het gaat. Wel wilde hij kwijt dat deze wapens de veiligheid van Rusland en zijn bondgenoten voor een lange tijd zullen waarborgen.

De Russische president hield vrijdag in het Kremlin zijn 'State of the Union' voor 1.000 parlementsleden en hoge functionarissen. Later dit jaar zijn er parlementsverkiezingen en in mei 2004 zijn er presidentsverkiezingen.

Veel aandacht besteedde Poetin aan de hervorming van het Russische leger. Dat wil hij op termijn en geleidelijk omvormen tot een beroepsleger. De Russische mannen zouden vanaf 2008 nog maar één jaar dienstplicht moeten vervullen in plaats van de huidige twee jaar. De versterking van het voormalige rode leger is volgens Poetin nodig opdat Rusland zijn plaats binnen de machtigste naties kan opnemen. En de versterking en modernisering van de nucleaire afschrikkingsmacht is een belangrijk element in de hervorming.

Poetin noemde nog twee doelstellingen voor Rusland: een verdubbeling van het bruto binnenlands product tegen 2013 en het wegwerken van de armoede die momenteel een kwart van de Russische bevolking treft.

Internationaal wil de Russische president Rusland meer integreren met de Europese instellingen en verder samenwerken tegen de dreiging van het terrorisme. De internationale coalitie tegen terrorisme heeft haar haar doeltreffendheid bewezen door het succes in Afghanistan, hield Poetin de parlementsleden voor. Dat succes moet de internationale inspanningen versterken en voor Rusland speelt de VN daarin een sleutelrol.

Over de eigen strijd tegen het terrorisme, met name het conflict in Tsjetsjenië, benadrukte de Russische president dat Rusland het proces van politieke 'normalisering' in Tsjetsjenië zal voltooien, al gaf hij toe dat daarvoor nog veel werk moet geleverd worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud