Poetin wil antiraketsysteem voor heel Europa creëren

De Russische president Vladimir Poetin wil in samenwerking met de NAVO een raketschild voor heel Europa creëren. Dat heeft Poetin maandag voorgesteld tijdens een gesprek met de Amerikaanse president George W. Bush. De Amerikaanse president wil een raketschild installeren in Oost-Europa, meer bepaald in Polen en Tsjechië.

(belga) Bush ziet toch de noodzaak om Polen en Tsjechië te betrekken in het Europese afweersysteem, aldus de Amerikaanse president in een reactie op het voorstel van Poetin tijdens een mini-top in Kennebunkport, in de Amerikaanse staat Maine.

Het voorstel van Poetin vraagt om een nauwe samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland en om het consulteren van de NAVO-Rusland Raad. "We steunen het idee om het aantal deelnemers uit te breiden, inclusief Europese staten", zei Poetin.

"Ik ben het eens met het concept", aldus Bush. De Amerikaanse president had het ook over een gedurfd initiatief, maar denkt dat Tsjechië en Polen deel moeten uitmaken van het systeem.

Poetin had ook een voorstel voor de creatie van een centrum voor de uitwisseling van gegevens in Moskou. Hij vermeldde ook de mogelijkheid van een "analoog centrum", in bijvoorbeeld Brussel, waar de Navo zetelt.

De Russische president is ook bereid om de Russische waarschuwingsinstallaties voor raketten in het zuiden van Rusland te integreren in het systeem. "In die context is de installatie van nieuwe systemen in Polen en Tsjechië niet noodzakelijk", aldus Poetin.

Het Amerikaanse project om in Oost-Europa een raketschild te installeren stootte in Rusland al op heel wat weerwerk.

Een maand eerder had Poetin al voorgesteld om de Russische radarinstallaties in Azerbeidzjan gezamenlijk te gebruiken als alternatief voor het raketschild in Oost-Europa.

In het kader van de kwestie Iran verklaarde Bush maandag dat Poetin de noodzaak erkent om samen te werken om met "een gesloten boodschap" tot bij Iran te komen inzake het nucleaire probleem. Volgens Poetin zijn er dan weer "substantiële" tekens van Iraanse wil tot samenwerking met het internationaal atoomagentschap (IAEA).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud