Poetin wil met partnerschap wachten tot EU het eens is

Na afloop van de top EU-Rusland betreurde president Vladimir Poetin dat de onderhandelingen over het nieuwe partnerschapsakkoord nog niet konden beginnen. "We zullen het geduld opbrengen totdat de Europese Unie het eens is." Voorts stelde Poetin dat het embargo op het Pools vlees alleen met de kwaliteit van het transitvlees te maken heeft. Ten slotte betreurde de Russische president dat de dood van Alexander Litvinenko politiek misbruikt wordt.

(belga) Omdat Polen wegens het Russisch embargo het Uniemandaat voor een nieuw Partnerschap en Coöperatieakkoord (PCA) niet wou goedkeuren, konden de onderhandelingen nog niet van start gaan. Na afloop van de top betreurde Poetin dat de Unie het nog niet eens kon worden. Van zijn kant beloofde Commissievoorzitter José Manuel Barroso dat de onderhandelingen zo vlug mogelijk zullen worden opgestart en dat het uitstel geen gevolgen op de relaties tussen de EU en Rusland mag hebben.

In de onderhandelingen over een nieuw PCA - het vorige ging in 1997 van start - zal de energieproblematiek centraal staan. Barroso wees er tijdens de afsluitende persconferentie op dat er in de Europese Unie nog steeds onvoldoende concurrentie is. Daarom argumenteerde de Commissievoorzitter nog eens de opsplitsing van de geïntegreerde energieconcerns. De ontkoppeling (decoupling) dus. In januari zal de EU-Commissie met concrete voorstellen uitpakken.

De hoop van Barroso dat een gelijkaardig systeem ook in Rusland met Gazprom kan worden toegepast, werd door Poetin onmiddellijk onderuit gehaald. De Russische president zei dat er aan de integriteit van Gazprom niet geraakt zou worden. Om duidelijk te maken dat de Europese Unie in deze niets in de pap te brokkelen heeft, hamerde hij er nog eens op dat het hier om een zuiver nationale bevoegdheid van de Russische federatie gaat. Daarmee kan Barroso ook de hoop opgeven dat Rusland het Energiecharter van 1994 zal toepassen.

Wat de Poolse kwestie en het vleesembargo betreft, zei Poetin dat het om een technisch probleem gaat. "We hebben geen probleem met de kwaliteit van het Pools vlees, wel met het door Polen ingevoerde vlees, dat vervolgens ook naar landen als Rusland wordt uitgevoerd", aldus de Russische president. Barroso bleef erbij dat het embargo een overtrokken beslissing is en drong er bij Poetin op aan er een einde aan te maken. Barroso gaf wel toe dat een recente veterinaire inspectie van de Commissie tekortkomingen in de Poolse sanitaire procedures had opgemerkt. Toch meende de Commissievoorzitter dat die mankementen geen embargo verantwoorden.

Van zijn kant oordeelde de Poolse premier Jaroslaw Kaczynski het vrijdg opportuun om naar het Finse voorzitterschap en "Brussel" uit te halen. Volgens de premier zijn zij verantwoordelijk dat het embargo overeind bleef, omdat ze zich tegen de Poolse tekst hebben verzet. Volgens Kaczynski had de Polen de mondelinge toezeggingen van het Finse voorzitterschap en de Commissie op papier gezet. Niet meer, maar ook niet minder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud