Poetin zoekt geen derde mandaat

De Russische president Vladimir Poetin legt zijn functie neer binnen een jaar. Hij zal niet proberen een derde opeenvolgende mandaat te krijgen door een amendement in de grondwet. Dat zei Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov.

(belga) 'Het staat vast dat president Poetin zijn functie zal neerleggen binnen een jaar en dat een nieuwe president zijn plaats zal innemen', zei Peskov dinsdag in een interview op de Engelstalige Russische informatiezender Russia Today. 'Er zullen democratische verkiezingen plaatshebben', vervolgde Peskov. 'President Poetin is de populairste politicus van het land. Hij heeft natuurlijk het recht om raad te geven aan de kiezers.'

Verschillende Russische politici riepen de voorbije maanden op tot een derde consecutief mandaat voor Poetin, dat momenteel onmogelijk is volgens de grondwet. Het Kremlin had vervolgens een dergelijke grondwetswijziging afgekeurd, maar het was nooit even duidelijk over Poetins vertrek in 2008 als Peskov in zijn verklaringen dinsdag. 'We hebben allen nood aan stabiliteit in dit land en we twijfelen er niet aan dat de stabiliteit bij de machtsoverdracht van de huidige president aan de volgende zal behouden blijven', aldus Peskov. 'Stabiliteit staat grotendeels gelijk met een grondwet waar niet aan geraakt kan worden', zei hij nog.

De eerste vicepremiers Sergej Ivanov en Dimitri Medvedev worden in de Russische media genoemd als mogelijke opvolgers, maar ook een derde presidentskandidaat kan op het laatste moment nog opduiken.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud