Politici veroordelen nieuwe schietpartij in Noord-Ierland

Politici in Noord-Ierland en Groot-Brittannië hebben dinsdag de nieuwe schietpartij veroordeeld die de Britse provincie maandagavond voor de tweede keer op twee dagen tijd deed opschrikken. De schietpartij kostte het leven aan een politieman en komt er twee dagen nadat er bij een aanslag op een legerkazerne in Noord-Ierland twee Britse militairen waren omgekomen.

(belga) - Bij verschillende politici en de publieke opinie leeft het vermoeden dat de dissidente republikeinse terreurgroepering Real IRA achter de feiten zit. Het is echter helemaal niet zeker dat er een link is met de terreurgroep, en de moord werd ook nog niet opgeëist.

De politieman werd maandagavond doodgeschoten toen hij op patrouille was in Craigavon, ten noordwesten van Belfast, in het graafschap Armagh. Hij onderzocht in de overwegend katholieke buurt enkele verdachte activiteiten in een school.

Zaterdag nog kwamen in Noord-Ierland na de terreuraanslag op een Britse kazerne in Antrim, ten noordwesten van Belfast, twee Britse soldaten om. The Real IRA, een splintergroep van het IRA, eiste inmiddels de aanval van zaterdag op. Het ging om de eerste dodelijke aanslag op Britse troepen in Noord-Ierland sinds 1997.

'Een kleine groep van criminelen is momenteel misschien helaas in staat om een leven weg te nemen, maar ze zullen nooit in staat zijn om ons het vredesproces en de politieke vooruitgang die intussen is geboekt af te pakken', verklaarde Shaun Woodward, de Britse minister voor Noord-Ierland.

Sinn Féin

De pro-Ierse republikeinse partij Sinn Féin, die vroeger een sterke band had met de Irish Republican Army (IRA), heeft de aanval op de agent scherp veroordeeld en noemt de feiten 'tragisch', 'contraproductief' en 'een aanslag op het vredesproces'. De partij betuigde ook haar medeleven aan de familie van het slachtoffer.

De Noord-Ierse premier Peter Robinson zei dinsdag geschokt te zijn na de dood van de politieman. 'Ik walg van dergelijke pogingen van terroristen om Noord-Ierland de destabiliseren. We zullen niet toestaan dat deze dodelijke aanslagen ons opnieuw naar het verleden katapulteren', aldus Robinson die sprak van 'een duivelse daad'.

De Britse premier Gordon Brown verzekerde dinsdag op zijn beurt dat Noord-Ierland niet 'zal hervallen' in de fouten van het verleden. 'We hebben hier te maken met moordenaars die proberen het politieke proces te doen ontsporen en te vernietigen. De inwoners van de provincie willen geen terugkeer naar de tijd dat vuurwapens de straten domineerden', aldus Brown.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud