Politieke crisis stuurt Turkse beurs en lira lager

De Turkse beurs en de lira krijgen maandagochtend klappen. Oorzaak is de politieke crisis in het land. Gevreesd wordt dat de legertop tussenbeide zal komen tijdens de presidentsverkiezingen.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) De voornaamste index, de ISE National 100, verliest omstreeks 11 uur 6,2 procent tot 43.940,04 punten. Ook de Turkse lira moet terrein prijsgeven. Een euro is 1,8607 lira waard (+2%). 'De val van de markten was zeer krachtig, en de markt is zich nu aan het stabiliseren,' aldus een analist.

De legertop verklaarde vrijdagavond dat hij 'bereid was om zijn bezorgdheid duidelijk uit te drukken' om de grondwet en de Turkse lekenstaat te vrijwaren.

Aanleiding voor deze uitspraken is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die woensdag plaatsvindt. De president wordt door het parlement verkozen. Abdullah Gül, minister van Buitenlandse Zaken en lid van de gematigde islamitische AK-partij, is de regeringskandidaat.

Tegenstanders van Gül vrezen dat de gewezen islamist het seculier karakter van Turkije zal doen verwateren en zeggen dat de spanningen tussen islamisten en seculieren in het land zullen toenemen. Zondag nog trokken een miljoen mensen door de straten van Istanboel om de intrekking van de kandidatuur van Gül te eisen.

De belangrijkste seculiere partij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft het Grondwettelijk Hof gevraagd om zich te buigen over het wettelijk karakter van de eerste ronde. De uitspraak van het Hof wordt woensdag verwacht.

De Turkse premier Tayyip Erdogan houdt vanavond een toespraak over het regeringsbeleid. Verwacht wordt dat ook de politieke crisis ter sprake zal komen. 'Indien hij vervroegde parlementsverkiezingen aankondigt, zullen de politieke spanningen lichtjes afnemen. Indien hij dit niet doet, zullen de beurzen en de munt verder verzwakken,' zegt een waarnemer.

Laurent Willaert

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud