Poolse grootsteden blijven liberaal, platteland conservatief

De Polen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag op het platteland hoofdzakelijk conservatief en in de steden liberaal gestemd. Hoewel de stemmen nog niet volledig geteld zijn, is er toch al een duidelijke trend in die richting.

(dpa) De Polen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag op het platteland hoofdzakelijk conservatief en in de steden liberaal gestemd. Hoewel de stemmen nog niet volledig geteld zijn, is er toch al een duidelijke trend in die richting.

De stembusgang werd gezien als een test voor de nationaal-conservatieve regering van premier Jaroslaw Kaczynski. Volgens waarnemers zou de regering van de kiezer een gele kaart krijgen. De eerste gedeeltelijke resultaten wijzen op een winst voor de oppositie.

In de hoofdstad Warschau kwam het tot een nek-aan-nek-race. De vroegere premier Kazimierz Marcinkiewicz kwam er op voor de regerende PiS (Recht en Gerechtigheid). Hij zou volgens de laatste prognoses 37,2 procent van de stemmen hebben gehaald en daarmee nipt voor de liberale Hanna Gronkiewicz-Waltz (Burgerplatform, PO) eindigen, die goed was voor 36,5 procent van de stemmen. Het staat nu al vast dat het binnen twee weken tot een tweede ronde komt. Volgens peilingen zou Gronkiewicz-Waltz dan meer kans maken op de burgemeesterssjerp

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud