Poolse president Kaczynski zaterdag begraven

De verongelukte Poolse president Lech Kaczynski wordt zaterdag begraven, meldt de website van de krant Gazeta Wyborcza. Het lichaam van Kaczynski is zondag met militaire eer ontvangen op de militaire luchthaven van Warschau. De dochter van het staatshoofd, Marta, en zijn tweelingbroer Jaroslaw knielden minutenlang zwijgend voor de doodskist.

(tijd/belga) - De krant citeert de chef van de Poolse diplomatie, die stelde dat de Russische president Dimitri Medvedev de begrafenis zou willen bijwonen. Elzbieta Jakubiak, de gewezen kabinetschef van Kaczynski, zei tegen het agentschap AFP dat de plechtigheden mogelijk gespreid over zaterdag en zondag plaatsvinden. Vandaag is er een vergadering op hoog niveau over de organisatie van de begrafenis.

Het vliegtuig met het lichaam van de Poolse president landde zondagnamiddag op de militaire luchthaven van Warschau. Aan de ceremonie namen ook regeringsleider Donald Tusk en parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski, die momenteel het presidentschap waarneemt, deel.

Het vliegtuig met het lichaam van Kaczynski was in de namiddag opgestegen vanop het vliegveld van de Russische stad Smolensk. In de buurt van die luchthaven deed zich zaterdag de ramp voor waarbij het toestel met aan boord Kaczynski neerstortte.

Poolse vlag

De Russische premier, Vladimir Poetin, was ter plaatse toen de kist in Smolensk in het vliegtuig geladen werd. De kist was gedrapeerd met Poolse vlag en werd door Russische soldaten aan boord gedragen terwijl het Russische en het Poolse volkslied weerklonk.

De tweelingbroer van Kaczynski had het lichaam van de president zaterdag geïdentificeerd. Het lichaam van Maria Kaczynski, de vrouw van de president die ook omkwam bij het vliegtuigongeluk, kon nog niet geïdentificeerd worden. Zij kon daarom ook niet samen met haar echtgenoot gerepatrieerd worden.

Sinds het nieuws over de vliegtuigcrash zaterdag bekendraakte, is Polen in een diepe rouw gedompeld. Zondagmiddag hielden de Polen twee minuten stilte in acht als eerbetoon aan de overleden president en de andere slachtoffers.

Elite

Behalve Kaczynski en zijn echtgenote zat ook een groot deel van de Poolse politieke en militaire elite op het vliegtuig. Het toestel, dat van de Poolse hoofdstad Warschau naar het Russische Smolensk vloog, raakte bij de landing in de problemen.

Volgens diverse persagentschappen gebeurde dat in mistige weersomstandigheden. Het vliegtuig raakte volgens de Poolse autoriteiten enkele bomen, waarna het neerstortte en vuur vatte. Er waren geen overlevenden.

Er zaten 96 mensen aan boord van het vliegtuig van het merk Tupolev. Ook de Poolse stafchef, verschillende andere hoge officieren, de gouverneur van de centrale bank en de viceminister van Buitenlandse Zaken waren aan boord. Hetzelfde gold voor een aantal prominente politici en de voorzitter van het Olympisch comité van Polen. Ze waren op weg naar een herdenking van het bloedbad van Katyn. Daarbij werden tijdens WO II duizenden gevangen genomen Poolse officieren afgeslacht door Sovjettroepen.

Rouw

Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski is waarnemend president. Die riep meteen een week van nationale rouw uit. Een woordvoerder van de regering zei dat er snel presidentiële verkiezingen zullen volgen. Die vonden normaal pas in oktober plaats.

De conservatief Kaczynski was geen al te beste vriend van de door de liberaal Donald Tusk geleide regering. Hij blokkeerde geregeld wetsontwerpen van de regering. Zijn dood kan volgens waarnemers ingrijpende gevolgen hebben voor het politieke landschap in Polen.

Interim-president Komorowski was al de kandidaat van Tusk voor de presidentsverkiezingen. De omvang van de ramp wordt nog wat duidelijker door het nieuws dat ook een andere presidentskandidaat, Jerzy Szmajdzinski, omkwam. Hij zou opkomen voor de sociaaldemocratische SLD.

Geschokt

Vanuit de hele wereld stroomden rouwbetuigingen binnen voor de omgekomen president. De Polen zelf reageerden geschokt. Er verzamelde zich een grote massa voor het presidentiële paleis en andere officiële gebouwen.

Ook in ons land verzamelden zich tientallen Polen voor hun ambassade. De Russische president en premier, Dimitri Medvedev en Vladimir Poetin, drukten eveneens hun medeleven uit voor het verlies.

Poetin reisde af naar de plaats van de ramp en beloofde een grondig onderzoek naar de oorzaken ervan. Maar eerder hadden de Russische luchtvaartautoriteiten al gezegd dat de Poolse piloten een fout hadden gemaakt door, tegen de waarschuwingen van de verkeersleiders van Smolensk in, te snel en te steil te dalen.

BS/IB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud