Poolse vicepremier onder vuur wegens ongewenste intimiteiten

Andrzej Lepper, Pools vicepremier en minister van Landbouw, ligt onder vuur. Aanleiding is een artikel in een liberale krant waarin Lepper en een lid van zijn populistische Boerenpartij ervan worden beschuldigd seksuele gunsten te hebben gevraagd van een vrouw in ruil voor een job in de partij. Lepper ontkent.

(dpa) In de Gazeta Wyborcza vertelde de vrouw dat ze in 2001 werd ingelijfd door Samoobrona-parlementslid Stanislav Lyzwinski op voorwaarde dat ze op geregelde tijdstippen de benen spreidde. Ze zei dat ze de job kreeg na seks te hebben gehad met Lepper. Die was toen ook parlementslid en had nog geen post in de regering. Volgens de vrouw moest ze die vleselijke lusten blijven toestaan om haar job te houden.

De krant citeert ook verschillende andere vrouwen die stellen dat Lyzwinski naar seksuele gunsten hengelde in ruil voor tewerkstelling in de partijstructuren van de Boerenpartij.

Lepper hoorde het maandag in Keulen donderen. In een interview met de televisie zei hij dat de vrouw in kwestie nooit was tewerkgesteld door zijn partij. Hij leek details te kennen over de achtergrond van de vrouw en stelde zelfs haar morele integriteit in vraag als ongehuwde moeder van drie kinderen.

De Poolse vicepremier staat niet meteen bekend om zijn fijnzinnigheid. Toen een Samoobrona-lid die zitting heeft in het Europees Parlement, recentelijk onder vuur kwam wegens beschuldigingen van verkrachting van een prostituee in België, reageerde Lepper al gniffelend: "Hoe kan je een prostituee verkrachten?".

De Boerenpartij is een coalitiegenoot van de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) van premier Jaroslav Kaczynski. Een andere coalitiepartner, de katholiek-nationalistische Liga van Poolse Gezinnen (LPR), kwam vorige week ook al in opspraak nadat een video was opgedoken waarin leden van de partij een neonazifeestje bijwonen georganiseerd door de Jeugd van Geheel Polen, de LPR-jongerenafdeling

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud