Portret: Asif Ali Zardari, Mister 10%

©Reuters

De Pakistaanse Volkspartij (PPP), de partij van de vermoorde politica Benazir Bhutto, heeft een nieuwe leiding. Bhutto’s 19-jarige zoon, Bilawal, is voortaan voorzitter van de PPP; haar echtgenoot, Asif Ali Zardari, wordt vicevoorzitter. Onbesproken is Zardari zeker niet. Van de 20 jaar dat hij met Bhutto getrouwd was, bracht hij er maar liefst 11 door achter de tralies.

(tijd) - Voor de Pakistaanse Volkspartij was het zondag een belangrijke dag. Drie dagen na de moord op haar charismatische en wereldwijd bekende leidster zou eindelijk bekendraken wie Benazir Bhutto als haar opvolger naar voren geschoven had, mocht haar iets overkomen. Zoals verwacht stelde de voormalige premier de PPP in haar politieke testament voor haar echtgenoot Asif Ali Zardari tot voorzitter te benoemen.

De 51-jarige zoon van een grootgrondbezitter bedankte echter voor de eer en schoof hun 19-jarige zoon Bilawal naar voren als de nieuwe PPP-leider. Dat Zardari het voorzitterschap naar zijn zoon doorspeelt, hoeft niet te verbazen. Zijn blazoen raakte de voorbije decennia immers fel besmeurd. Zardari beseft ongetwijfeld dat de politieke concurrentie niet zou nalaten zijn verleden uit te spelen om de PPP, de grootste oppositiepartij in Pakistan, schade te berokkenen als hij de officiële leider zou zijn van de PPP bij de parlementsverkiezingen van 8 januari.

Zardari dankt zijn bekendheid eigenlijk aan zijn moeder. Die regelde in 1987, in een onderonsje met de moeder van Bhutto, het huwelijk tussen de twee rijkeluiskinderen. Een jaar later, kort na Bhutto’s verkiezing tot premier, kwam Zardari een eerste keer in opspraak. Hij werd er in de pers van beschuldigd overheidsgeld gebruikt te hebben om verdachte deals te sluiten. Het was slechts de eerste in een hele rij beschuldigingen aan Zardari’s adres.

In 1990 belandde de paarden- en pololiefhebber een eerste keer in de cel. Hij werd ervan beschuldigd een bom op een Pakistaans zakenman geplaatst te hebben om het slachtoffer te verplichten een grote som geld van zijn bankrekening te halen en dat over te maken aan Zardari. Kort daarop werd hem ook nog aangewreven de opdracht gegeven te hebben voor de moord op een van de broers van Benazir Bhutto.

Maar justitie trok de klachten tegen Zardari weer in nadat de PPP in 1993 opnieuw de parlementsverkiezingen gewonnen had en Bhutto het een tweede keer tot premier geschopt had. In dat tweede kabinet gunde ze haar echtgenoot de portefeuille Milieu.

Nadat de tweede regering-Bhutto in 1996 ten val gebracht was, belandde Zardari opnieuw in de cel. De beschuldigingen waren legio. Hij zou tijdens zijn ministerschap heel wat overheidsgeld in eigen zak gestoken hebben. Daarnaast doken nieuwe aanklachten wegens moord op, onder meer op een rechter en diens zoon. Bovendien zou Zardari verschillende bedrijven jarenlang verplicht hebben 10 procent van hun winst op een van zijn bankrekeningen te storten. Die beschuldiging leverde hem de bijnaam ‘Mister 10 Percent’ op.

Pas eind 2004 kwam Zardari weer op vrije voeten. Zijn gezin verbleef toen al zowat acht jaar in ballingschap in Londen en Dubai. Van de 20 jaar die Zardari met Bhutto getrouwd was, bracht hij er maar liefst 11 door in de gevangenis. Hij heeft steeds ontkend iets mispeuterd te hebben. Volgens hem waren de vele aanklachten tegen hem politiek geïnspireerd.

Maar behalve het Pakistaanse gerecht kregen Zardari en Bhutto de voorbije jaren ook het Britse en het Zwitserse gerecht achter zich aan. Ook zij verdachten het paar ervan zich schuldig gemaakt te hebben aan corruptie en het witwassen van geld. 

Lieve Dierckx
lieve.dierckx@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud