Portret Mumbai

Mumbai is de grootste stad van India en ligt in het westen van het land, in de deelstaat Maharashtra. De havenstad met meer dan 10 miljoen inwoners geldt als het culturele, commerciële en financiële hart van het land.

(tijd) - Mumbai is in het Westen beter bekend als Bombay, naar het Portugese Bom Bahia, dat 'Goede Baai' betekent. Begin 1995 werd Bombay officieel Mumbai, in het kader van het streven naar originele Indiase plaatsnamen.

Mumbai was in de jaren '90 van vorige eeuw het toneel van ernstige onlusten tussen de Hindoe- en Moslimbevolking. Aanleiding was de verwoesting van de Ajodja-moskee in Noord-India door fanatieke hindoes. Het conflict tussen Hindoes en moslims bereikte een triest hoogtepunt toen op 12 maart '93 tien krachtige bommen tot ontploffing werden gebracht in de stad.

Ruim tien jaar later deden zich opnieuw zware explosies voor in de stad. In juli 2006 werd een drukke avondspits opgeschrikt door een serie explosies waarbij zeker 200 doden vielen en honderden anderen gewond raakten.

Mumbai is de financiële levensader van India en huisvest het hoofdkwartier van de bekende Tata Group, de State Bank of India en de oudste beurs van Azië, de Bombay Stock Exchange. Mumbai profiteerde ten volle van de bloeiende IT-sector in India en is rijk vergeleken met de rest van India, met een inkomen per capita dat drie maal hoger ligt dan elders in India. De stad wordt wel getekend door zijn sloppenwijken, waar naar verluidt meer dan 60 procent van de bevolking woont.

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud