PORTRET Westerwelle, de belichaming van de FDP

Guido Westerwelle ©REUTERS

De 47-jarige Guido Westerwelle is meer dan alleen maar de voorzitter van de liberale FDP. Hij ís gewoonweg de FDP. Na een oppositiekuur van elf jaar wist hij zondag zijn partij weer de regering binnen te loodsen.

Westerwelle maakte zijn intrede als parlementslid in februari 1996. Hij stootte door naar de top van de partij en werd in 2001 op 39-jarige leeftijd de jongste partijvoorzitter.

Ambitieus

Een jaar later bleek hoe ambitieus Westerwelle wel is. Bij de verkiezingen van 2002 trad hij als eerste in de geschiedenis van de partij aan als kandidaat-kanselier. Hij voerde campagne met een gele bus, waar in koeien van letters 'Guidomobil' gedrukt stond. Centraal in zijn campagne stond 'project 18', de hoop 18 procent van de stemmen binnen te halen. Westerwelle droeg destijds zelfs schoenen met op de zolen het cijfer 18.

De campagne sloeg echter niet aan. Westerwelle had na zijn passage in het televisieprogramma 'Big Brother' te kampen met een geloofwaardigheidsprobleem. De FDP haalde bij de verkiezingen van 2002 slechts 7,4 procent, een winstje van 1,2 procentpunt.

Onvoldoende

De vervroegde verkiezingen van 2005 leverden de FDP een score op van 9,8 procent. Dat was echter onvoldoende om samen met CDU/CSU een meerderheid te halen. De liberalen en christendemocraten waren er in de aanloop naar de stembusgang nochtans heilig van overtuigd geweest de rood-groene regering-Schröder te kunnen aflossen.

Maar terwijl de christendemocrate Angela Merkel bondskanselier werd aan het hoofd van een grote coalitie, bleef Westerwelle in de oppositie. In 2006 trok hij in de partij nog meer macht naar zich toe en werd hij behalve partijvoorzitter ook FDP-fractievoorzitter in het parlement.

Tv-sterallures

De yuppie-achtige FDP-chef met tv-sterallures heeft intussen geen last meer van een tekort aan geloofwaardigheid. De fratsen uit de verkiezingscampagne van 2002 zijn hem vergeven. Westerwelle, die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit, heeft zich de voorbije jaren ontpopt als staatsman in spe.

Hij geldt als een uitstekend redenaar en is de voorbije vier jaar uitgegroeid tot dé leider van de oppositie in Duitsland. Het is nu afwachten of hij als minister in een regering van christendemocraten en liberalen stapt die onder leiding staat van de christendemocrate Angela Merkel.

LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud