Positie Schröder binnen SPD komt ter discussie

(tijd) - Duitsland lijkt na de parlementsverkiezingen van vorige zondag af te glijden naar 's lands grootste politieke crisis. Omdat de stembusslag geen duidelijke winnaar opleverde, eiste maandag zowel het christen-democratische blok van CDU en CSU als de sociaal-democratische SPD het formateurschap op. Binnen de SPD gaan stemmen op om bondskanselier Schröder te laten vallen, zodat een 'grote' coalitie mogelijk wordt tussen CDU/CSU en SPD onder leiding van Angela Merkel.

Een voetganger loopt voorbij verkiezingsposters van Schröder (links) en Merkel. (foto: afp)

De Duitse pers had dinsdag al een ballonnetje opgelaten, maar blijkbaar circuleert het scenario ook in SPD-kringen: het mogelijk laten vallen van uittredend bondskanselier Gerhard Schröder . Waarmee dadelijk ook de impasse zou worden doorbroken waarin Duitsland is verzeild geraakt nadat de parlementsverkiezingen van zondag geen duidelijke winnaar opleverden.

Het was de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit die dinsdag ietwat loslippig was. In een interview met RBB radio gevraagd of de SPD een regering in de steigers zou zetten zonder Schröder, luidde het antwoord. "Onder bepaalde voorwaarden, maar die voorwaarden zijn er nu nog niet". Het is de eerste SPD'er die speculeert over een mogelijk vertrek van Schröder sinds de christen-democratische en conservatieve CDU/CSU en de SPD zondag bij de verkiezingen op een zucht van mekaar eindigden. De CDU/CSU haalde 35,2 % van de stemmen, de SPD 34,3 %.

Zowel Merkel als Schröder eist het kanselierschap op. Merkel en SPD-voorzitter Franz Müntefering gaan donderdag in Berlijn met elkaar aan tafel zitten voor verkennende gesprekken. Donderdag ziet 'Angie' ook Guido Westerwelle, de leider van de liberale FDP die er bij de stembusgang van zondag flink op vooruitging en de derde partij van Duitsland werd.

De CDU/CSU buigt zich dinsdag over de herverkiezing van Merkel als fractieleidster in de Bondsdag. Merkel wil dat laten doen om haar ambities voor het kanselierschap te onderstrepen. De uitslag van de stemming ligt voor de hand, maar waarnemers wijzen erop dat als ze minder stemmen achter haar naam krijgt dan de 93 procent van twee jaar geleden, dat als een mogelijke kritiek moet worden gezien op de manier waarop ze campagne voerde. Sommigen menen zelfs dat een resultaat onder de 80 procent het einde zou kunnen betekenen van de ambities van 'Angie'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud