Premier Sharon behoudt vertrouwen binnen zijn Likoed-partij

(belga) - De Israëlische premier Ariel Sharon heeft een belangrijke stemming gewonnen binnen zijn Likoed-partij. Zijn grootste concurrent, Benjamin Netanyahu, stelde voor om voorzittersverkiezingen te houden maar het voorstel haalde geen meerderheid.

Op verzoek van de regeringsleider stemde het centraal comité van de Likoed er mee in volgende lente de voorverkiezingen in de schoot van de partij te behouden. Die 'primaries' moeten degene aanduiden die de Likoed vertegenwoordigt bij de parlementsverkiezingen van november 2006.

Netanyahu, tegenstander van de terugtrekking uit Gaza, wilde al deze herfst voorverkiezingen onder de meer dan 100.000 leden van de Likoed en wilde met de stemming maandag zijn slag thuis halen.

Van de 2.789 leden van het centraal comité die aan de stemming deelnamen (op een totaal van 3.950), stemden er 1.433 voor het standpunt van Sharon en 1.329 voor dat van de ex-premier.

Tegenover het Franse persbureau AFP zei een nauwe medewerker van Sharon dat de uitslag een overwinning betekent van de 'gematigde, centralistische lijn' en van een 'realistische Likoed die sommige van haar onrealistische dromen heeft laten varen'.

De functionaris die op anonimiteit stond, voegde eraan toe dat zijn baas nu zijn beleid kan verderzetten van 'het aanvaarden van territoriale toegevingen in het kader van het 'Stappenplan voor Vrede' op voorwaarde dat de Palestijnse Autoriteit zijn engagement respecteert om terroristische organisaties te bestrijden en te ontwapenen'.

Netanyahu sprak van een 'kleine overwinning' voor Sharon. 'Ik reken er sterk op te kunnen deelnemen aan de volgende strijd voor de voorverkiezingen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud